perjantai 30. joulukuuta 2016

Syödään lähetit

Hyvin mielenkiintoista: Yhdysvallat karkottaa juuri ennen pressanvaihtoa Venäjän diplomaatteja – mikä on jokseenkin vihamielinen ele rauhanpresidentin hallinnolta.  Diplomatiaa ei paranneta katkomalla keskusteluyhteyksiä.

Jos nyt viikkokaupalla on jauhettu Venäjän sekaantumisesta vaaleihin, ja vasta tässä kohtaa keksitään ryhtyä vastatoimiin (jotka ovat vastatoimia mihin? Vaikuttavatko ne postuumisti vaalitulokseen?)... Miksi viive? Miksi juuri tämä tapa toimia?

Leimakirveen uhallakin heitän ilmaan spekulaation – ihan vain siksi että spekulointi on kivaa. En väitä, että tilanne olisi tämä – mutta en yhtään epäile etteikö samansuuntaista veikkailua ole jo herännyt:
Mikäli näiden valtojen tilanne kärjistyy (mitä viimeisin offensiivi ehdottomasti ruokkii), voidaan jenkeissä julistaa poikkeustila – mikä tarkoittaisi sitä, että presidentinvaihtoa ei tapahdu, vaan Obama jatkaa vaalikautensa yli siihen saakka, kunnes... no, siltä tuntuu. Kekkos-ilmiö uudella mantereella; tuttu diktatuureista ympäri maailman.
Kuten sanottu, mitäs minä mistään tiedän, mutta tuo diplomaattien karkottaminen osuu kyllä perin omituiseen ajankohtaan. 

Aivan varmasti Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan vaaleihin. Samoin todennäkoisesti myös vaikkapa Kiina, mutta ilmeisesti hienovaraisemmin, kun siihen ei ole kiinnitetty huomiota.

Jokainen suurvalta – ja pienempikin – pyrkii vaikuttamaan muiden valtioiden politiikkaan: se on politiikkaa. Politiikassa käytetään kaikki mahdolliset keinot, ja osa niistä (itse asiassa suurin osa) ei kestä päivänvaloa. 
Yksi keinoista on "suivaantua" siitä, että toinen valtio tekee tasan samaa kuin omakin. 
Kuten kaikki hyvin tiedämme, Yhdysvallat sekaantuu kaikin mahdollisin tavoin minkä tahansa valtion asioihin, jos katsoo sen "tarpeelliseksi" (...Politiikan suhteen melkein kaikki sanat pitäisi laittaa lainausmerkkeihin, koska kaikella on kaksoismerkitys [joka riippuu paitsi sanojasta, myös vastaanottajasta: molemmat ripustavat sanoihin merkityksiä, joita ei ole olemassa, ja kiistävät merkityksiä joita niihin oikeasti sisältyy].

Mutta tämähän on vain ________________. Tosin: miksi kutsutaan teoriaa siitä, että joku on salakähmäisesti pyrkinyt vaikuttamaan toisen valtion sisäisiin valtasuhteisiin? ________________?

Ei kommentteja: