tiistai 26. marraskuuta 2013

Liikenneviestintää juohevoittamassa

Sarjassamme ”Päheitä keksintöjä auttamaan kaikkien autoilijoiden elämää ihan hirmusti” pälkähti päähän tänään – yllättävää kyllä, ratin takana – keksintö, joka välttämättä pitäisi olla… jos nyt ei kaikilla, niin ainakin minulla.

Itse asiassa olen haaveillut jo piii.iiitkään kommunikointivälineestä, jolla voisi viestiä vaikkapa taaksepäin: ”Tuoko todella on käsityksesi turvavälistä?” ja muuta hyödyllistä. Mutta olen näihin asti aina vain ajatellut jotain erillistä tekstipaneelia, johon voisi aina laittaa nämä – toki mielellään sarkastiset, ironiset, parodiset sekä satirisoivat – tekstit näkymään.

Mutta tänään tulin yhdistäneeksi nerokkaasti teleprompteritekniikan ja auton lasit (mielessäni; en fyysisessä todellisuudessa, valitettavasti). Ei tarvita kuin semmoinen pikkuinen videotykki joka kääntyisi tarpeen mukaan mihin tahansa akkunaan! Nerokkaasti laite myös kääntäisi tekstin peilikuvaksi jos viesti olisi suunnattu edessä ajavalle, vaikkapa.

Ihan turha tulla selittämään että ei voi toimia. Kyllä voi! Vähän saattaa vaatia teknisten yksityiskohtien hinkkaamista ynnä muuta käytännön probleemien ratkomista, mutta varmalla toimisi jos vain laittaisi toimimaan. Suomi nousuun! Nyt joku härpäkefirma toimeen siitä.

Ja niin olisi taas viestintä kirjavoitunut kun voisi kivasti huomauttaa kun joku ajaa kuin pässi vähän höhlästi – niin kuin monilla joillakuilla on tapana saattaa joskus hajamielisyyttään päästä sattumaan:

  • ”Oliko sinusta todellakin vihreä valo siinä?” 
  • ”Ihanko oli pakko tunkea juuri siihen väliin?” 
  • "Sulla on pitkät päällä.”
  • ”Aika reipasta alinopeutta köröttelet siinä…”
  • ”Oletko ryhmittymisestä kuullut?"

Kaikenmoisia tekstejä voisi olla esiohjelmoituna, ja ne löytyisivät tarvittaessa ääniohjauksella tai jostain pikavalintapaneelista. Tai sitten voisi olla vastaavasti näppäimistö ratissa jos sattuu iskemään inspiraatio kesken ajon (niin kuin monesti käy). Ei olisi yhtään vaarallista se jos kuski osaisi kymmensormijärjestelmän (tuota varten tarvitsisi ajaa konekirjoituskortti tosin: todistaisi ettei tarvitse tuijottaa sitä näppistä samalla kun kirjoittaa). 

Tuossa toki voisi olla vaarana se, että nykyään nettiraivona tuntemamme ilmaisun karkeus karkaisi myös rattiraivon pariksi, mutta kyllä se siitä helpottaisi varmaan, jooko. Kun saisi ihan sanallisesti kerrottua että mikä kaihertaa siinä toisen toilailussa. Eikä tarvitsisi pelkästään pitkillä tai jarruvaloilla tahi ääni-, saati sormimerkein viestiä.  Eikä irvistelläkään tarvitsisi niin kovasti. Kyllä olisi mukavaa liikennöidä kommunikoivasti.

Niin! Joku saattaisi joskus antaa jopa ihan positiivistakin palautetta; mikäpä tuon estäisi? Mentaliteetti saattaisi estää, mahdollisesti – mutta noin teoriassa… Ja jos ei positiivinen viestintä kuitenkaan ottaisi ihan tuulta siipeinsä alle, niin melkoisen varmasti saataisiin ainakin haastettua enenevissä määrin ihmisiä käräjille niinkutsutun ”vihapuheen” takia. Edistystä kai se olisi sekin, vai?

8 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Nyt mun täytyy kyllä sanoa: helVETIN hyvä idea !!! Miksen itse ole tota keksinyt ?!? Miksei kukaan ole tuota jo toteuttanut ?!! Mä ostan per HETI ko. lisävitkuttimen autoon, koska sille on selvä tilaus.

Ihan mulla suu vettyi pelkästä ajatuksesta, että saisin mielipiteeni näkyviin liikenteessä. Ja jottei tulisi mitään turvattomuusnäkökohtia, niin tokihan sen voi jotenkin saneluna hoitaa. Ei tarttis näpytellä ja kielikin voisi näin ollen olla rikkaampaa etten sanoisi mehukkaampaa.

Oi, mulla menee ihan yöunet, niin ihastuttava visio tämä ! Kiitos tuhannesti ! Ja ainahan haaveilla saa, eikö niin ?

kasbach kirjoitti...

Kiitokseja, Nollis. Kyllä mäkin ihmettelen, että miksei tämä(kin) ilmiselvä hittituote ole jo massatuotannossa. Ja sanelumahdollisuudella varustettuna toki – varmasti jo tuon jalon käyttötarkoituksensa takia puheentunnistustekniikka nostettaisiin tuotapikaa lapsenkengistään.. Koska viestintä arjessa on tärkeää!

marikan polut kirjoitti...

aivan mahti idea!

Saiskohan tollaisen härpättimen myös fillariin - "senkin ääliö, kyllä pyörällä on etuajo-oikeus tässä!"

Tai jalankulkijaan "väistä nyt torvelopaappa, jalankulkija saa mennä!"

Tämänaamuinen bussikuski olisi varmaan riemusta kiljuen ottanut raivokkaita prk-viestejä syytävän automaatin itselleen...

kasbach kirjoitti...

Hjuu, jalankulkijoilla voisi olla taskulamppumallinen videotykki, jolla heijastaa mihin seinään tahansa, ja pyöräilijöillä kypärämalli: "Kiitos että roiskaisit lätäkön päälleni. Lasku tulee perästä." Kummasti elävöityisivät kaupunkien kadut seinäkirjoituksilla.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen kauan aikaa jo unelmoinut, että kännykkä toimisi kuin kaukosäädin. Sen kuin osoittaisi jotain ihmistä ja tekstiviesti kilahtaisi hänen kännykkäänsä. Osoittamisen apuna voisi käyttää punaista laserosoitinta (vaikka sellaista kolmipisteistä kuin eräässä leffassa) :P.

kasbach kirjoitti...

Tuopa olisi kyllä kätevä juu, reaalimaailman feisbuuktökkäys... Vilinästä voisi predatoroida ihmisiä joille ilmaantuisi jotain sanottavaa - tai sitten saisi hikoilla itse kun huomaisi tähtäyspisteet omassa kropassa, että "O'ou, kohta tulee tekstaria salaiselta v/ihailijalta..."

Vuoden siivooja kirjoitti...

Juurikin eilen automatkalla ystävän kanssa totesimme, että olisi suuri tarve ajoneuvojen välisen vittuilun mahdollistavalle kojeelle.

kasbach kirjoitti...

Juu-uh, kyllä joka reissulla tulee usiasti mieleen vähän neuvoskella kanssakulkijoita – eikä kukaan edelleenkään ole moista mahdollistanut. En ymmärrä tätä innovoijien sokeaa pistettä, vaikka kyseessä olisi ilmiselvä hittituote.