torstai 26. syyskuuta 2013

Kadottavain navigaattorein metsä

Ei ole, kuulkaas. Helppoa ei ole. Navigointi.

Elävästi muistatte miten Tomtomille kävi. Kalpaten kävi sille kun oli se karttojen päivittäminen niin penteleen hankalaa.

Mutta meikäläinen tarvitsee navigaattoria. Ei välttämättä siksi että eksyisi taaja(ma)an, mutta kun joskus kun lähtee johonkin, ja tekee sen etuajassa, on kiva tietää minkäpituisia polultapoikkeamisia on varaa tehdä ennen kuin pitää ruveta tottelemaan sitä laitetta. Että kerkiääkö käydä tuolla hohhailemassa vai peräti siellä.

Alkuunhan, tätäkin taisin silloin joskus vähän jo selostaa, käytin sitä Nokian seikkailunavigaattoria, mutta ajattelin sitten että josko vaikka kokeilisi jotain mikä futaisi tuossa föönissä. Kun se nokialainen on noita näppäimistöin koskettavia, että eihän siitä ruudustakaan mitään näe jonsei aja naama kiinni kojelaudassa.

Lopulta taivuin testaamaan Soneran gaattoria (eli Navigonia [hups, nyt tuli herjattua väärää firmaa – kyseessähän on Navteq...), mikä on toki vastoin kaikkia periaatteita koskapa kyseisen firman kanssa sai ikuisesti tapella jotta pääsi siitä ylipäätään eroon. Mutta ei tuossa sitten oikein varteenotettavampaakaan vastaan tullut, ja ajattelin että kuukausiveloitteisessa varmaan sitten pysyvät kartat ajan tasalla, kun siitähän asiakkaat kai maksavat.

No.

Tuon voi lukea suomeksi tai englanniksi, ja tietää mihin tämä sitten johtaa.

Ensinnäkin vähän haittailee se, että värkki sekoaa joka reissulla täysin. Että juuri silloin kun laitetta todella tarvitsisi, se kertoo viidettä minuuttia etsivänsä "kiertotietä". Tokihan se väistämättä noinkin löytyy, eksyttämällä, mutta en minä siitä varsinaisesti kyllä kuvitellut pulittelevani. Tai sitten vain gps-satelliitit ovat kadonneet taivaalta. Jokatap, puolet ajasta menee niin että pitää katsella tienviittoja. Tienviittoja! Miten tuollaisin keinoin voi mitenkään päätyä perille?

Toki ongelma saattaa olla alustassa, että puhelin sotii ohjelmaa vastaan, mutta sen ei siltikään pitäisi olla minun ongelmani. Jumprahuiti.

Nokian navigeittorihan pudotti toisinaan koko laitteen pois päältä, mutta tämä armollisesti pistää vain oman softansa solmuun, että kiitos siitä.

Mutta ovatko ne kartat ajan tasalla? Eivät ole. Nopeusrajoitusten suhteenkaan eivät ole, mutta toisinaan myös huomaa ajavansa pellolla kun ei ole kartalla sitä muutama vuosi sitten tehtyä tienpätkää. On vissiin kartanpiirtäjillä ollut vähän pulaa tusseista vai millä piirtänevät sitten noita.

Sikälihän toki tuohon, että nopeusrajoitukset toisinaan pätevät omiaan, voisi suhtautua suopeasti, kun joku Tomppatomppa ei kyllä esimerkiksi talvirajoituksia suvainnut ollenkaan. Niin sai posotella satasta aina. Että ei yhtään uutta tämä.

Ja onko niin vaikea tajuta että yksityisteille en viitsisi mennä kurvailemaan. Tuo oli ainoa hyvä asia siinä Tomppelissa: ei käskenyt heti pihalta lähtiessä ajamaan naapurin pihaan se.

Ja muuten: tämä on varmasti liikaa vaadittu, mutta joka kartanlukijassa pitäisi olla mahdollista rastittaa vaihtoehto "en tee uu-käännöksiä". Vähintäänkin viidennen kehotuksen kohdalla pitäisi tajuta että muutenkin pääsee perille kuin tukkimalla liikenne keskellä ruuhkaa.

Oli miten oli, Sonera tulee menettämään asiakkaansa jälleen, ja etsintä tulee jatkumaan jahka tilillä joskus sattuu olemaan sopivasti löysiä. Olen sivukorvalla ollut kuulevinani, että Garminin laitteissa on ilmaiset karttapäivitykset forevö (paitsi ihan halvimmissa malleissa tietysti, koska köyhimmiltä pitää kaikki riipimän [kuten tasavaltamme hallituskin jatkuvasti jaksaa muistuttaa]). Että semmoista toiveikkaasti seuraavaksi varmaan tulen kiroilemaan hiveltämään. 

Miksi, oi miksi noista vehkeistä tehdään sellaisia että niiden kanssa menee hermo? Vasiten varmasti suunnittelevat juurikin sellaisiksi jotkut dippeli-inssit. Että minkäslaisen hermosahan tähän laittaisimme featureksi. On ne kyllä kanssa semmosia.

Niin, ja sehän meinasi jäädä mainitsematta, että jos minä kuuntelen Spotifyytä siitä föönistä, niin minä en varsinaisesti halua että se musiikki hukkuu reittiohjeiden alle. Vaan mistäänpä ei saa niitä vaiennettua vaimentamatta koko laitetta. Että reilua tuommoinenkin.

Ei kommentteja: