maanantai 29. huhtikuuta 2013

Retrospektiiviä

Kun sain vihdoin tämän tsuudioni äänentoiston jonkimoiseen kuntoon – viimeisenä palikkana vahvistin kirpparilta, vuosimalli jostain 80-luvun loppupuolelta, veikkaan – rupesin kuuntelemaan vanhoja tuotoksiani, että mitenkäs tuo soundipolitiikka oikeasti noissa on mennyt.

Taannoinhan revin hiuksia päästä kun satuin noita laidoissa olevia soittimia räpläämään, että ei kai tämä matsku näin pahalta kuulostanut… Eikähän se niin tehnytkään. Toki kenollaan ollaan milloin mihinkin taajuushäiveeseen (kun siis laitteiden kanssa on jumankauta saanut tapella), mutta suurimman ongelman tuotti viimeaikoina vanha vahvarini, joka tuhosi kuuntelukokemuksen täysin.

Vaan nyt satuin tuolta Mikseristä löytämään hirmuisen määrän – muistin poimuihin unohtunutta – sinne uppaamaani tavaraa, jonka jossain välissä juurikin soundillisista syistä siirtelin tuolta laitasoittimista poiesseen. Ja nyt takaisin.

Sieltä on nyt löydettävissä viiteen projektiin hajautettuja matskuja (takaisin laittamani arkaaisimmat kerrostumat löytyvät noista kahdesta alimmasta soittimesta) – vaikka niitä voisi jakaa kyllä useampiinkin sen mukaan millä laitteistolla milloinkin on tullut tehtyä. Vanhimmat tsibaleethan ovat niinkin kaukaa kuin 1994, jolloin muistelen hommanneeni ensimmäisen tietokoneeni. 

Tuotakin aiemmalta ajalta – hamalta kahekskeetluvulta – on olemassa matskua, mutta koskapa ne on tehty neliraiturilla, pääsen vasta lähitulevaisuudessa syventymään tavaraan tarkemmin. Vanhan raiturinhan sain ostettua jo jokunen vuosi sitten kirppikseltä (ties vaikka olisi juuri sama jolla aikanaan äänityksiä tein), vaan vasta nyt on olemassa kahdeksankanavainen äänikortti, jolla voin vedellä eroteltuina raidat koneelle.

Mutta tiedättekös. Olen ehkä ennenkin sanonut, mutta on kyllä hirveää se, että biisejä olisi aivan hillitön määrä, mutta kärsivällisyys ei riitä siihen, että tekisi ihan hinkkaamalla loppuun asti. Sitten kuuntelee, että juu-u, tuossakin on aivan mainio tuo judanssi mutta muuten pitäisi tehdä koko homma uusiksi jos haluaisi että muutkin sen hienouden kuulevat. No, toinen neljännesvuosisata vielä, niin eiköhän tuota ainakin yksi kipale liene jo semmoinen että voi sanoa että "Mitä, tämäkö on valmis nyt?"...

Ei kommentteja: