tiistai 4. syyskuuta 2012

Toimittajat eivät jaksa ajatella

Irtikontekstista3

eivätkä varsinkaan päätoimittajat.

Panitteko merkille, että hyödyttömien/lihottavien/diabetestä-aiheuttavien hiilarien vähentäminen tappaa? Juu, näin se tekee. Miten se sitaatti meni: "Hiilarien vaihtaminen eläinrasvoihin kaappaa sut pimeälle kujalle, ryövää sut ja ampuu päähän!" tai jotain yhtä koheesiovapaata? En edes lähde listaamaan miten monella tavalla yhdessä höläyksessä voidaankaan mennä metsään.

Kysymyshän on uskonnollisväritteisestä ajattelusta, johon realiteetit eivät enää osu. Kun paha kolesteroli on kerran tapetille nostettu, voidaan rauhassa maalailla noita piruja seinille ilman että tarvitsee pysähtyä ajattelemaan. Paha on paha on paha, ja todellisuutta ei päästetä horjuttamaan jankuttamista.

Tai kun pääuutislähetyksessä toimittaja ilmastohuuhaan päätteeksi profeetallisesti julistaa: "Menneeseen ei ole enää paluuta!", hän tokikin on oikeassa: ennen oli ennen ja nyt on nyt. Mikään muuhan jutussa ei pitänyt paikkaansa.

Ihmisen kaikkivaltiaasti masinoimassa ilmastonlämpiämisessä on siinäkin kyse uskonnollissävytteisestä ajattelusta. Kun piru on kerran seinälle nakattu, se roikkuu siellä kuin krusifiksi. Joten huoletta voidaan uutisoida pohjoisnapajäätikön olevan pienempi kuin koskaan, vaikka se ei sitä ole. Koillisväylä oli auki rapiat sata vuotta sitten, mutta sitähän ei tässä biodieselveturissa kykene muistamaan millään.

Jos (pää)toimittajat jaksaisivat ajatella, olisi noin kuukausi sitten uutisoitu tutkimuksesta, jonka mukaan kahden viimeisen vuosituhannen aikana on ollut sekä kaksi lämpimämpää että kaksi kylmempää kautta kuin nyt. Vaan ei, eipä kuultu tästä mitään.

Joten rauhassa voidaan ruuvailla järkipuolia energiansäästöhiilijalanjälkipäästökauppahömpötyksiä ja ihmetellä että mikä on kun olympiaaniset markkinavoimat eivät taltu vaikka mitä rituaaleja suorittaisi.

Ja vanhustenhoito? Kun ministeri koittaa ajaa vanhustenhoitoon riittävästi hoitajia, kääntyy keskustelu välittömästi sivuun: "Ahaa! Just! Siis nyt halutaan kaikki vanhukset pistää laitoksiin!".

Minusta alkuperäinen ehdotus kuulosti kylläkin siltä, että haluttiin vain laitoksissa olevan riittävästi hoitajia sitten kun sinne joutuu – mikä kuulostaa kohtuullisemmalta kuin se, että odotetaan kuntien hoitavan tolkuttomalla tolalla olevan asian muutamassa vuodessa vähän sinne päin, samaan aikaan kun keskustelu pidetään turvallisesti viivastolta toiselle siirreltävien maagisten miljardien sfääreissä.

Ja sitten ihmetellään miksi valmiiksi pureskeltu maailmankuva ei ihmisille kelpaa...

Ei kommentteja: