sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Excuse me, whose way is this?

Sen isommin ajattelematta tuli viikko sitten oltua hetken aikaa tekijänoikeusrikollinen. Sallikaa mun puolustautua ennen lynkkaatiota: karaoke.

Ah? Että vähän selkeämmin? Noh. Jossain välissä taisin mainita sellaisesta karaokeohjelmasta kuin Red, joka on tarjolla iPhonelle. Saatoin haukkua softan lyttyyn – muistan tehneeni sen ainakin tuolla AppStoren puolella, arvosteluissa.

Ongelmanahan oli (mm.) jatkuva kaatuilu, mutta kun jonkin aikaa odoteltuani testasin josko bugeille olisi jotain tehty (kiitos allekirjoittaneen rakentavan kritiikin, eittämättä), havaitsin että eihän se enää kaadukaan, ainakaan päntiännään.

Joten ajattelin "huvittaa" FB-kamuja heittämällä tarjolle tulkintani biisistä, jota ei juuri kenenkään kannattaisi laulaa: My Way.

Luonnollisestikaan en antanut ohjelman nakata Redin sivuille suoralta käsin suoritusta, vaan tallensin tuotoksen puhelimeen muilatakseni kuvaa ja lyhentääkseni pois mahdolliset turhat odottelut, joita taltiointeihin saattaa siunaantua.

Sitten lykkäsin YouTubeen tuloksen kun saatoin olla suht "tyytyväinen" tulokseen. Ja linkki feisbuukkiin.

Vuorokauden sisään sitten havaitsin tuubitilillä seuraavanlaisen ilmoituksen:

Mywayhyway

Tosiaan, tekijänoikeudet – ei sitä hetken huumassa huomaa kaikkea huomioida… Kun tuubi on täynnään kaikenmoista kotiräpellystä, ei välttämättä muista mitä mieltä tekijänoikeuksien haltijat saattavat olla.

Lievästi kryptinenhän tuo viesti on. Vaikka tilanne oli sniffattu sangen nopeasti, ei sen suhteen oltu erityisesti toimenpiteisiin ryhdytty. Tietynlaisesta rajatapauksesta oli selvästikin kyse.

Yhtäältä meneillään oli viikonloppu, jolloin ehkä ei vielä varsinaiset oikeudenhaltijat olleet heränneet (vaan nukkuivat pitkään kultalusikka suussaan) tapahtuneeseen vääryyteen.

Tietystikin odotettavissa oleva jakelu oli jokseenkin minimaalinen, ja jostain katsantokannasta tuota voisi katsoa pikemminkin mainoksena. Ja yhtäältä, jos olisin upannut Red Karaoken sivuille tuloksen, siihen ei olisi kellään ollut mitään sanomista. Oliko Tuubi kuitenkin lievästi väärä areena?

En jäänyt katsomaan josko Teoston perintätoimisto tulisi rikkomaan polvilumpioni jonain kauniina päivänä. Poistin rainan eetteristä, eikä kukaan enää koskaan tule kuulemaan MaiWeitä Olïver Kaïman tulkitsemana.

Eikä myöskään Yesterdaytä tahi Love Me Tenderiä, jotka tuntuvat olevan suunnilleen ainoat laulamisen arvoiset biisit tuolla areenalla – joista klipit olisi kyllä jo valmiina olemassa…

Menetys jäytää varmasti kaikkien sydäntä, kuin hiekkapaperi se riipii. I didit maai weei (not)!

Ai niin, tässähän on siis moninkertainen kontroversialiteetti: ensinnäkin biisin nimi on My Way, mutta sen laulaminen karaokessa on kaikkea muuta kuin omaperäistä. Toisekseen sen laiton lataaminen nettiin voisi olla jossain määrin oman polun tallaamista, mutta sen pois ottaminen taas on selvästikin kulkemista paimennettuna. Tsh.

2 kommenttia:

Oma tila ja ajatuksia kirjoitti...

On se prkl. kumma, että ei saa ihminen vetää Mai Weitä! Vaikka se nyt sattuukin olemaan aikas korni zibale (paitsi Fränki -boin tai Elviksen vetämänä).

kasbach kirjoitti...

On se niin epistä. Mutta ärsyttävintä tässä on nyt se, että kipale olisi ehkä voinut jäädä paikoilleen; en vain ikinä saa tietää olisiko vaiko eikö...