tiistai 17. huhtikuuta 2012

Todellisuuskaivantaa

Jumpster

MIT:n ja Nokian masinoima Reality Mining on ei-niin-yllättäin hieman kapeampialainen ja instrumentaalisempi tanner, kuin mitä ensimmäisen kerran sanapariin törmätessäni visioin – joten jätän tuosta vain linkin, ja (tavoilleni uskollisna) siirryn sivuraiteille (vauhdikkaasti kuin Indiana Jones, Short Round ja se ohjaajan vaimo).

Toivottavasti Reality Mining joskus ulottuu runollisemmallekin alueelle, eli inhimillisen toiminnan ymmärtämisen sfääreihin. Ihmiset kun tuntuvat sangen peruuttamattomasti asuttavan eri todellisuuksia.

Eri todellisuuksissa asustellessaan itse kukin tuntuu asettuvan toisiinsa nähden norsunluutorneihin, joissa he muita paremmin tietävät miten maailma todellisuudessa makaa – eivätkä kerta kaikkiaan tunnu ymmärtävän toistensa puhetta.

Disclaimerina todettakoon, että lasken juu itseni tähän samaan 100%:n joukkoon, ja koen yleistysteni koskevan myös itseäni...

Olen vaipumassa yhä syvempään epäuskoon sen tähden, että maailmassa täysin vastakkaiset kannat tuntuvat simultaanisesti olevan yhtä lailla tosia, yhtä lailla todistettavia ja yhtä lailla kiistettäviä. Totuusarvo riippuu täysin siitä keneltä kysyy – tai enimmäkseen ei tarvitse edes kysyä...

Samoin mielipiteet ovat yhtä oikeutettuja/-tamattomia riippuen siitä kuka sattuu olemaan äänessä. Jokainen edustaa enemmistöä – joka tosin tarkemmin kuunneltuna puhuu perin polyfonisesti asioiden ohi, ali, vierestä, läpi ja ties mistä kvanttilomittumista milloinkin.

Faceskö

Mutta uskossa ollaan, ja varmuuden vuoksi lyödään mahdollisimman kovaa silloin kun vastaan tulee erilaista kantaa edustava yksilö. Tämän jälkeen katsotaan selän taakse ja toivotaan että koko muu maailma oikeuttaa tölväisyn. Ja kun usko on tarpeeksi vahva, näin tosiaan näyttää olevan: kaikki ovat samaa mieltä minun kanssani ja sinä – njänjänjänjänjäänjää – olet väärässä ja vääränlainen ja sinulla on vääriä ajatuksia.

Jos kaivautuisi riittävän syvälle toisen todellisuuteen, tulisiko vastaan lopulta pilkahdus valoa? Jos ei käyttäisi otsaa hakkuna?

 

Ei kommentteja: