maanantai 30. huhtikuuta 2012

Fönsträätiön fysikaaliot

Muutilo

Kaikki muuthan varmasti ovat aina tienneet, ihan sisäsyntyisesti, tämänkin. Mutta minä en ollut tullut edes ajatelleeksi. Sallinette että peruutan vähän klarifikaation takaamiseksi:

Nythän aletaan lähestyä sitä aikaa vuodesta, kun tuolla yläkerrassa on aina tuskallisen kuuma. Mutta! Mitä jos?

Tuon pannahisuuden väistämistä ehkäisemäänhän asennutin uuden, tuulettavan katon, mutta ihan perinteisen ikkunoitse tapahtuvan tuuletuksen suhteen en siis ole koskaan tullut esittäneeksi itselleni kysymystä siitä, mitä ikkunaa kannattaa pitää auki, ja mitä kiinni. Jotain väliä kai väistämättä pitää luukutuksella olla?

Tämän talon ensimmäisenä kesänähän havaitsin, että jatkuvasta läpivedosta ei ainakaan ole mitään hyötyä. Mutta mitä jos pitää fönsteriä apposna vaikkapa varjon puolella? Vai olisiko pareen appostaa aurinkoon päin? Kumpaan suuntaan se ilma ninq vaihtuu simmottis leppoisammin?

Nii-in, ei tule mietittyä tämmöisiä jos ei erikseen tule… mietittyä. Enkä omalla järjellä varmastikaan olisi saanut tuota ratkaistua – kun meikäläisen nupissahan mikä tahansa fysiikanlaki saadaan kumottua sangen vähällä vänkäämisellä –, mutta onneksi nykyään voi hakukoneistaa ajattelunsa.

Ilmeiseksi kävi, että räppänät kannattaa pitää siellä varjon puolella auki, ja kun noin kerran on sanottu, voin veikata miksi: kun siis ulkonahan on väkisin vähän enemmän tilavuutta, niin se ilmahan sieltä aina sisään punkee. Että jos ikkunan takana on varjo-ilmaa (ilmanpaine-eksperttien eittämättömiä termejä), tulee viileämpää matskua sisään, ja sitten taas jos on valo-ilman puolella tuuletusakkuna, niin lämpöähän siinä sitten sisään fuskaa. 

No, te muuthan toki tällaiset asiat hoksaatte ponnisteluitta, mutta jos nuppi on uppopuuta, pitää erikseen aina ottaa selvää kaikesta. Vaan vastedes ovelasti vedänkin verhoa valo-ilman puolella eteen, ja avaan varjo-ilman puolella ikkunan – ja aina on just sopivaa, hähä! …No, saas nähdä sitten helteillä onko tuostakaan mitään hyötyä...

2 kommenttia:

Oma tila ja ajatuksia kirjoitti...

Varjonpuoleisen apposen fönsterin äärelle voisi tehokeinoksi laittaa regulaarin pöytärupelin tehostamaan vaikutelmaa. Ainakin ilima likkuu, vaikka ei viilenis, kokemusta on.

kasbach kirjoitti...

Hjuu, mullon tommottinen laattiaropeltaja... Paitti että se on kyllä viime kesästä lähtien sijainnut bändin reenikämpillä, ja ihan tarpeesta. Kattoruplautin voisi olla päheä korvaajaksi...