torstai 15. maaliskuuta 2012

Narsismin eskalointia

Hammerlifter

Kätevästi harhaanjohtaa taas otsikko. Kyseessä on pitkällinen tutkimus – eilen pälkähti eskalaattorissa mieleen –: ihmisten sijoittuminen liukuportaassa tahi -laattialla kertoo syvällisesti hänen narsisminsa asteesta.

Jokainenhan hyvin tietää, että liukurissa on syytä asettua oikeaan laitaan jotta kiireisemmät pääsevät siitä vasemmalta pujahtamaan ohi, ja näin kätevästi ehtivät krusiaaliin deadlinehetkeensä juuri kreivin aikaan. Kaikki tietävät tämän, eiks jeh?

Ja miten 98% ihmisistä sitten toimii siinä liukuvalle tasolle asettuessaan? Tälläävät itsensä keskelle, mieluusti joukoittain, varsinkin ostoskärrynsä asettavat keskijanan vaiheille, ja sitten itsensä jotenkin diagonaaliin viemään sen viimeisenkin tilan ohittamiselle.

"Tämä lattia liikkuu, joten minä en kykene – siinähän tekisi samaa asiaa kahteen kertaan, ja semmoinen on hämmentävää. Eihän se kovin nopeasti etene – itse asiassa mataa paaljon hitaammin kuin mitä kävelisin, mutta olisihan energiantuhlausta ottaa askelia samalla kun muutenkin kerta tiäksä. Varsinkaan en millään lailla seuraa mitä ympärilläni tapahtuu – josko jonkun elämää voisin pikkiriikkisen helpottaa toimimalla niin kuin hyvin tiedän, että olisi syytä."

Ei, ei minulla hermot mene, koska noissa tilanteissa ei koskaan pääse kulkemaan esteettä. Silloin kun sattuu säännön vahvistava poikkeus, ratkean liikuttuneeseen itkuun juostuani ensin sen portaanvälin kuin laitumelle keväällä päästetty varsa. Siinä nyyhkytän loppupäivän polvillani eskalaattorin edessä (niin että sieltä ei harppomatta pääse pois, kompastuvat ihmiset minuun ja tönivät kärryillään ja minä vain katkonaisin tavuin soperran: "Mutku mä olen niin onnellinen!").

Ei kommentteja: