tiistai 27. maaliskuuta 2012

DIY-karaoke ja todellisuus (ja föönikaraoke)

Hoiling

No, tuo aiemmin kehittelemäni laiteratkaisu toimii vähän enemmän kuin teoriassa. Ongelma on vain siinä, että molemmat väliin änkemäni palikat on vuosia lojuneet milloin missäkin, joten niiden toiminnasta ei enää ole varsin takeita.

Jahdattuani piuhoja ympäri taloa – koskapa sijoittelen niitä sangen intuitiivisesti, taatakseni löytämisen riemua tms. – sain tsydeemit auttavasti niin, että transponointi toimi.

Vokaalien poisto sitten osoittautui sen verran kommervenkikkaaksi, että päätin luopua suunnitelmasta siksi aikaa että saisin kunkin väliin kuuluvan (mutta toistaiseksi kuulumattomaksi osoittautuneen) komponentin testattua riippumattomissa tutkimuksissa, joissa yhteiskompastelun mahdollisuus on eliminoitu.

Tässähän on siis softapohjaiseen ratkaisuun se ero, että. Kävin sittemmin tsekkaamassa missä ohjelmistoratkaisut tällä haavaa majailevat, ja ne pikaisen googlettelun jälkeen tuntuisivat makailevan ei-livessä tilanteessa. Näiden kokeilemieni laatikoiden ansiosta voisin rukata ääntä ilman renderointeja ynnä muita prosessointeja… mutta siis vielä en voi.

Toki jos haluaisi tehdä valmiista biiseistä karaokeversiot, siihenkin metodit löytyisi, mutta homma olisi kauhea – vaikka piuhoja ei tarvitsisikaan jahtailla. Kauhea määrä musiikkia on tehty maailmassa.

Voisi kuvitella että laulamiseen ei tarvitse muuta kuin avata suunsa, mutta väärin kuvittelisi siinä. Harmillisen pätkiväiseksi osoittautui nimittäin myös iPhonelle räätälöity Red-niminen ohjelma, joka periaatteessa näyttää ja soittaa melkoisen repertuaarillisen ulkomaankielisiä kipaleita, jotka voit hoilottaa puhelimen ruudulta ja tulla kuvatuksikin vielä sillä luurilla.

Harmilliseksi tilanne menee siinä kohtaa kun ohjelma alkaa tallentaa juuri resitoitua matskua – ja sitten kaatuu. Uudestaan ja uudestaan huomaat olevasi ilman tallennetta vaikka juurikin olet kailottanut kenet tahansa kyyneliin vaivuttavan version siitä Love me tenderistä tai mitä nyt sitten oletkin vokaleerannut. Aina kaatuu se, viimeistään tallennusvaiheessa.

Niin, tai sitten kun vihdoin luulet saaneesi jotain kelvollista talteen ja imppaat koneelle, ja pistät pyörimään, ja höristät korvia… kurtistat kulmia: tämähän menee koko ajan nuotin vierestä! Ei siksi että olisit oikeasti laulanut väärin, vaan siksi että olet laulanut transponoidun pohjan päälle, mutta se transponoitu pohja ei ole tallennuksen taustalla – siinä on transponoimaton, joten lahjomattomasti vedät puoli sävelaskelta pieleen koko matkan. Jes.

Ei kommentteja: