keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Hiljaa ajavien paretoprosentit

Hanginleanin

Kaikkihan tietävät Pareton lain: 20% jostain otannasta hoitaa 80% lopputulemasta, vai miten sen nyt oli. Jokatap. Leikitään että tällä on mitään tekemistä esiteltävän asian kanssa.

Tuossa kun jälleen kerran löysin itseni tilanteesta, jossa ohitin alinopeutta ajavaa, joka löysi siinä kohtaa kaasupolkimen, ja hetken aikaa mietin peukuttaisinko tyypille siinä vierekkäin ajellessamme… En jaksa enää edes ärsyyntyä tuosta, mutta olettaisin että tyyppi saattaisi vähän hiiltyä siitä, että ohittaja, jota hän ei päästä ohi, virnuilisi vierellä peukku pystyssä että "Just noin, ai että ootkin pätevä!"...

Asiaan: voisiko olla, että 20% alinopeutta ajavista tekee juurikin tuon – nostavat nopeutta siinä vaiheessa kun heitä ohitetaan? Ja voisiko olla, että 20% noista tekevät sen tahattomasti? Siis jopa täysin syyntakeettomasti; eivät edes huomaa tekevänsä sitä. Että loput 80% tekee sen sitten ihan vaan vittumaisuuttaan ja tahallaan? Ei, täytyy sen olla toisin päin tuon...

Ja 80% hiljaa ajavista ajaa hiljaa kaikkialla, ja 20% lähinnä sellaisella alueella, joka on melkein taajamaa, muttei ihan – ja sitten murtomaahiihtoalueella reipasta ylinopeutta. Ihan hatusta heittelen näitä prosentteja, mutta melko valideilta noin näppituntumana tuntuisi.

Ja kumpi nyt oli oikein? "20 %" vai "20%"? Onko tällä väliä? Jotenkin esteettisemmältä näyttää tuo tässä kirjoituksessa viljelemäni, mutta yhtäältä jostain muistelen että tuo toinen kuitenkin olisi sääntö. Veikkaan, että viidennes ihmisistä tietää, ja heistä viidennes välittää (joskin tuo prosentti tuntuu aivan liian suurelta nyt, tuo ensimmäinen siis; jos se meneekin toisin päin: viidennes "välittää", mutta heistä vain viidennes oikeasti tietää?).

Ei kommentteja: