lauantai 24. joulukuuta 2011

Aivopesukoneessa

Kyylätonttu

Tämä on taas hyvin autistista, mutta en edelleenkään kykene viettämään tätä aikaa yhtään mitenkään. Mitä enemmän jossain kollektiivisessa toiminnassa haiskahtaa hierarkia elikäs hegemonia, sitä enemmän potkii luontoni vastaan.

Se, että tänään kaikki jonkin vetovoiman johdosta pakkautuvat läheistensä ja perheidensä (jotka eivät ollenkaan välttämättä ole sama asia) kanssa samaan tilaan oleskelemaan, on jotain mitä soomani kieltäytyy tekemästä. En minä voi toimia kuin lammaslauman aivoton jäsen.

Herää varmasti kysymys, että miksi näin. Ja kun kaikki hyvin tiedämme, että kaikki toiminta viimekädessä ratkeaa fiilispohjalta: suuntaudumme siihen, mikä ennakko-odotuksissa tuntuu lupaavimmalta [mikä taas yleensä on juuri sitä mitä aina ennenkin on tullut tehtyä]… Ehkä itseni kohdalla kyse on jostain ääri-individualismin kaipuusta? Omituista härkäpäisyyttä.

Mutta omituista on kyllä joulunviettokin. Suurin osa väestä ei yhtään usko ristillisiin perusteisiin – eikä toki ole syytäkään, kun koko hulabaloo perustuu hirvittävään läjään valheita, jotka on pakkosyötetty tällekin kantille maailmaa väkivalloin. Mutta niin vain tungeksitaan ensin enenevissä määrin kauppakeskuksissa, ja sitten kotilinnoissa – varsin synkronisoidun parviälyttömään tapaan.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että joulunviettoon kannustaa yhdessäolo ja sen tuoma liikuttuneisuus, joka jossain vaiheessa väkisinkin valtaa jokaisen – paitsi ne, joita koko touhu ahdistaa niin paljon että tekee mieli syödä haulikko (minkä tilinpäätöllisenä symbolina lopulta paukutellaan raketteja taivaalle, jotta saadaan karistettua kaikki hartaus seuraavaksi vuodeksi mahdollisimman kauas…)

Lopulta ainoaksi kannustimeksi kuitenkin jää joukkopaine: kaikki muutkin viettävät joulua juuri nyt, siispä minunkin täytyy – mutta ajatusmalli armollisesti unohtaa tuon "täytyy"-puolen pois, ja kääntää sen "haluamiseksi". "Minä haluan viettää joulua, minä tykkään joulusta. Joulu on sitten niin ihanaa aikaa."

Vähän samalta vaikuttaa kuin "Kim Jong Il oli sitten ihana hallitsija".

Ei kommentteja: