maanantai 4. heinäkuuta 2011

Epävarmuuden sietovarmuus

..on varmasti hieno ominaisuus. Mistä sen saa päälle?

Näin näyttelijänä ja keikkailevana muusikkona olen tullut vähän siihen tulokseen, että asiaan auttaa vain siedätyshoito. Ja sitä tuntuisi tarvitsevan roimasti lisää jo sikäli, että molemmat toiminimikkeet tekee aina mieli laittaa omasta itsestä puhuessa lainausmerkkeihin.

Oikea näyttelijä on tietystikin sellainen, joka näyttelee päätoimisesti päivät pääksytysten, ja oikea muusikko soittelee jatkuvasti – eikä kummallakaan ole aikaa tehdä toisen lisäksi toista, saati sitten ihan muita asioita. Vaan tämä yksi taiteilija ei malta olla räpeltämättä lyhyen pinnansa kannustamana sitä sun tätä, ja vähän jotain muuta siinä sivussa. Ei ole ammattimaista semmoinen yhtään!

Ja sitten kun siinä h-hetkellä, kun pitäisi olla ihan vaan läsnä, huomaa ajattelevansa, että "olenkohan minä ihan paska?" – niin silloin toivoisi että voisi painaa sellaista nappia josta sietovarmuus menee päälle. Ettei kovin usein löytäisi itseään stagelta ajattelemassa joutavia.

Mutta luulen että ihan oikeillakin artisteilla on aika korkeat epävarmuuskertoimet päällään jatkuvasti. Ja artisteilla tarkoitan taas laveasti jokaista oman elämänsä arkkitehtia. Kenellä sitten mitäkin epäilyksiä on, minäkuvansa tai osaamisensa tai taloudellisen turvallisuutensa, tai mikä nyt kenenkin mukavuusalueita venyttää, kanssa.

Ja periaatteessahan jokainen tietää mitä tuolle pitää tehdä. ...Hetkinen, noinko minä kirjoitin? Jos jokainen tietäisi mitä omille epävarmuuksilleen tekisi, emme koskaan tapaisi tiuskivia ihmisiä tai mököttäjiä. Nuo molemmat taitavat olla aika pitkälti oireita juurikin samasta asiasta. Vai yleistänkö taas liikaa? (Ihan kuin jonkinmoista epävarmuutta olisi tunkemassa tähän postaamiseenkin, taas...)

Niin, mutta kaikkihan hyvin tietävät, että epävarmuutta ei tarvitse kärsiä silloin kun tietää täsmälleen mitä tekee. Harmi vain, että tuollaiseen tilaan päästäkseen täytyy jatkuvasti altistaa itsensä tilanteille, joissa ei ole harmainta aavistusta hallinnan tunteesta. Kantapääopisto, se tekee karismaattisia ihmisiä. Sieltä ei vain valmistu koskaan. Hitto.

Ei kommentteja: