keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Eikäku katokku

Olipa harvinaisen tylsää jälleen seurata eduskunnan täysistuntoa. Olisi pitänyt ruveta laskemaan, montako kertaa sana "takinkääntö" kaikissa variaatioissaan kiekaistiin ilmoille. Tai "takuut". Tai "Saksan ja Ranskan pankit". Olisi voitu viihdyttää Kroatian presidenttiä bullshit-bingolla hänen siellä parvella käydessä.

Kerkeästi muisteltiin, mitä meidän posse oli tehnyt ja sanonut silloin ja tuolloin, ja mitä taas teidän – niin kuin tapana valitettavasti on. Eikä asia edistynyt mihinkään suuntaan, synteesi ei ottanut syntyäkseen – mutta eihän tuo areena muutoksia tai keskustelua varten olekaan. Parlamentarismi on todella kuollut taiteenlaji.

Mikä järki on siinä, että porukka jaetaan kahtia, ja sitten se toinen puoli tekee kaikkensa (mikä ei ole juuri mitään) sen eteen, että puretaan vanhat päätökset ja palataan takaisin nollapisteeseen (mikä on tietystikin idiotismia puhtaimmillaan)?

Ei siinä ole mitään järkeä. Se on järjenvastaista toimintaa. Korjaan: epätoimintaa. Mutta ääntä täytyy pitää, koskapa äänestäjät mitä todennäköisimmin äänestävät oppositiota seuraavissa vaaleissa. Sitten pääsee taas tahkoamaan päätöksiä, joita toisten muodostama oppositio hyödyttömästi vastustaa.

Veto: neljän vuoden päästä hallituksen muodostavat persut ja keskusta. Ja rkp sekä vihreät ynnä ristindemokraatit, tietysti. Paitsi että jostain syystä viime aionin aikana on ollut tapana vetää kuitenkin kaksi kautta samahkolla kokoonpanolla. Tukholma-syndrooma, nähkääs.

Ei kommentteja: