torstai 3. maaliskuuta 2011

6 askelta kohti oikeaa demokratiaa

Iriootiksi leimautumisen uhallakin noottaan poliittisen doktriinini juuri nyt mieleen juolahtaneet ydinkohdat tähän:

  1. Kansanedustajien palkat lasketaan täsmälleen keskituloisen tasolle – ministerien palkat lasketaan köyhyysrajalle. Muut duunit pistetään telakalle pestin ajaksi. Jos jollekulle pyrkyrille tässä ei ole riittävästi kannustinvaikutinta, hän on pyrkimässä väärään virkaan väärillä vaikuttimilla.
  2. Äänestyksessä jokainen kansalainen saa antaa 200 plus- ja miinusääntä. Hirmuinen homma (suurin osa ei jaksane vaivautua koko listaa tekemään), mutta ainakin saa oikeasti vaikuttaa. Perseilleet edustajat putoavat pois vaikka miten hillittömällä budjetilla olisivat liikkeellä.
  3. Kansanedustajaksi voi päätyä vaikka ei erikseen siihen ilmoittautuisi. Jos ääniä tulee top200-sijoituksen verran, olet velvoitettu duuniin.
  4. Puoluetuet kokonaan pois. Äänikynnys pois. Äänet menevät niille joita äänestetään, eikä byroolle.
  5. Vaalisalaisuus poistetaan. Jokainen on vastuussa omista valinnoistaan. Arvoista pitää pystyä keskustelemaan julkisesti aina – tavoitteena yhteiskunnan täysi läpinäkyvyys.
  6. Pyritään luomaan järjestelmä, jossa jokainen voi vaikuttaa jokaiseen asiaan – äänestämällä ja nostamalla äänestettäväksi häntä liikuttavat asiat. Priorisoituminen tapahtuu yleisen mielipiteen mukaan jatkuvasti. Kuulostaa monimutkaiselta ja vaivalloiselta, ja alkuun onkin sitä, mutta koska systeemi eläisi ja muuttuisi jatkuvasti, se muotoutuisi joustavaksi, nopeaksi ja keskimääräistä oikeuskäsitystä vastaavaksi. Ylilyöntejä varsinkin alkuun väistämättä tapahtuisi, mutta virheet olisivat nopeasti korjattavissa: ei tarvitsisi odotella seuraavaa vaalikautta ja sen tyhjiä lupauksia.

Mehän emme elä demokratiassa*, enkä edelleenkään aio äänestää seuraavissa vaaleissa koskapa siitä ei kerta kaikkiaan mitään hyötyä ole. Äänestämällä vain annamme valtakirjan niille, jotka korkeinta profiilia onnistuvat pitämään.

---

*tai jos itse sanaa ("joukkojen valta") katsotaan, elämme. Puolueet ja muut lobbaavat eturyhmät ovat noita joukkoja.

Ei kommentteja: