sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Karaoke!

Jos jollekulle on jäänyt epäselväksi, allekirjoittanut tykkää laulamisesta. Karaokessa ei ole kuitenkaan tullut käytyä kuin ihan pari kertaa mielenhäiriössä. Syitä on monia:

Ensinnäkään en kuuntele radiota, joten kaikkinainen hittien ulkoaopettelu sen aivopesun kautta on poisrajattuna. Toisekseen en muutenkaan kuuntele musiikkia – olen joskus hankkinut yliannostuksen luukuttamalla rokkia jatkuvasti kaikkialla luureista tai auton kaiuttimista, ja monesti vähän marginaalisempaa matskua. En siis tunnista tyrkyllä olevia kappaleita, ja joudun enimmäkseen turvautumaan niihin oletettavasti päntiännään soiviin ikivihreisiin, joita kukaan ei enää jaksaisi kuulla.

Kolmannekseen useimpien biisien ääniala on jotain muuta kuin mitä saisi olla, ja tiskillä biisiä tilatessa olisi hyvä tietää mihin transponoidaan. Duh?

Eli oikeastaan hoilaamaan lähtiessä pitäisi tietää mitä tekee, ihan vain kanssadokaajien korvia säästääkseen. Kaikille tämä ei välttämättä ole kovinkaan validi pointti, mutta itseä hävettää jos huomaa ettei yhtään muista miten kappale oikeastaan menee, tai jos muistaa, huomaa ettei ääniala riitä korkeimpiin kohtiin. Tai sitten sävel kulkee liian matalalta.

Mutta laulaminen siis on kivaa, joten rupesin onkimaan, josko netistä löytyisi jotain tähän tarpeeseen. Karaokelevyjä ja -laitteistoa kun ei kuitenkaan viitsi hommata kun oletettavasti enin osa biiseistä on sellaisia joita ei halua laulaa, ja suurin osa karaokepätäköistä mennee levyjen santsaamiseen – ja taisin vahingossa tehdä sellaisen uudenvuodenlupauksen, että lakkaan vähäksi aikaa törsäämästä rahaa kaikenlaiseen mitä mieleen sattuu pälkähtämään.

Netistä kuitenkin löytyy yksi tantere: Karaokeparty.com. Jipii! Paitsi että sinne pitää tietysti rekisteröityä jos laulaa haluaa, vaikka sivusto muuta väittää. Ja suurin osa biiseistä on varattu kuukausimaksullisille "tähdille".

Ja sitten kun sinne menin, huomasin että se elintärkeä transponointi puuttuu. Lähetin ylläpidolle tiedustelua, josko sellaista olisi joskus odotettavissa, tai josko en vain tampiona huomaa että se jo on. Saas nähdä milloin vastaus kolahtaa sähköiseen postilooraan.

Olen onnistunut löytämään kymmenisen kappaletta, joihin oma ääniala jotenkin soveltuu (ja jotka muistan siis joskus kuulleenikin), mutta sitten tajusin, että tälle areenalle on tietystikin otettu kilpailumentaliteetti käyttöön – eli laulusuoritukset siis arvostellaan.

Kone siellä kuuntelee, että mitenkä hyvin pysyt äänessä, ja miten orjallisesti seurailet alkuperäistä melodiaa. Kaikenlainen värittäminen, ninq vaikka vibrato, laskee tulosta, ja vaihtoehtoisten harmonioiden laulaminen on "ihan väärin".

Huvikseni testasin miten hyvin pärjää jos laulaa mahdollisimman sävyttömästi, kansakoulutyyliin suoraa nuottia ilman minkäänsortin eläytymistä. Pisteitä ropisee! Saatana.

Jos jossain haluaisi pistelaskun loistavan poissaolollaan, niin laulussa. Kun Baddingin Paratiisin hoilasin, ja tulokseksi tuli "täydellisen nuottikorvaton suoritus", tai jotain vastaavaa solvausta, meinasin tempaista konetta pataan (mutta sehän olisi ollut lapsellista, ja ehkä tullut vähän kalliiksi, enkä käteenikään mitään leikkauksia kaivannut, joten jätin toteuttamatta vaistojani).

Ja kun ohjelma haukkuu amatööriksi, ja samaan aikaan kertoo suorituksen olevan päivän viidenneksi paras, jossain mättää. Ainakin sieluun sattuu. Viidenneksi paras niistä viidestä jotka sen on tänään laulaneet, vai viidenneksi paras niistä viidestäsadasta jotka tänään on äänensä avanneet? Joka tapauksessa, signaalitiessä täytyy olla vikaa, tai algoritmit on suunnitellut itse Beelsebub.

Täytynee testata vielä autotunen läpi, tai vähintään kompressorin – tai sitten hampaat irvessä ja yhtään soveltamatta sulkea silmät laulaessa (mutta tekstien lukeminen siinä vähän vaikeutuu). Ei juuri luovuus kuki tuolla, pentele.

Huoh, tässä kuitenkin tämän päivän saldoa (tai vissiin tuo päivittyy sitä mukaa kun tulen sjunganneeksi), sikäli mikäli tuo koodi sattuu olemaan validia:
Käyttäjän yauzah pisteet osoitteessa Karaokeparty.com

Ehkä pisteet vähän kummenee sitten kun voi jättää tukilaulut pois, mutta tässä vaiheessa vielä opetellaan... Ja protestoidaan tuota himskatin pisteytyshommelia!
---
haamu hetkeä myöhemmin: No, eihän ne pisteet mihinkään näy, tietenkään. Ilmeisesti pitää olla areenalla kirjautuneena nähdäkseen mitään. Tsh. Onnetonta.

myöhempi haamu: Ai, mutta ainahan voi ottaa kuvakaappauxen:

haamu 040111klo1428: Jaha, että sitten se varsinainen tilastokin näkyy? No, kiva. Jääköön nyt tämä kuvakaappaus kuitenkin vertailukohdaksi – jos tuossa sitten jotain kehitystä sattuu syntymään...

Ei kommentteja: