keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Tää niinku verottais tästä arbitraarista hommelista vaikka ninq viistointastes osaa

Minä en oikein hahmota tätä, joten voi olla että seuraa hahmotonta sepustelua. Eipä olisi ensimmäinen kerta.

Kovasti keskustellaan siitä, miten verotuloja pitäisi ohjailla, vai pitäisikö niitä, ja mistä leikata ja mistä ei, ja kaikki tuo vaikuttaa meikäläisen silmään hiekkalaatikkoleikiltä. Jokaisen veron kieppeiltä löytyy joku eturyhmä, jonka mielestä juuri heitä sorsitaan jos kosketaan mihinkään – mutta heidän mielestään muilta voi kyllä kyniä ihan huoletta koska se jos mikä on oikein.

Koko verotussysteemistä on tehty niin monimutkainen, että siinä ei lopulta ole mitään tolkkua. Jatkuvasti puuttuu rahaa ja toimenpiteet laahaavat perässä. Ainoat, jotka hyötyvät tästä järjestelmästä, ovat niitä, jotka jaksavat nähdä sen vaivan että kiertävät paperilla halvimpien muotojen kautta. Toiset todella tykkäävät sellaisesta touhusta, toisin kuin useimmat.

Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että missään nimessä ei tasaveroa. Ja tasaverolla eivät edes tarkoita samaa kuin allekirjoittanut: otetaan kaikesta transaktiosta sama prosentti – myyt auton, talon, osakkeen tai parsan, kaikesta sama prosentti. Palkoista sama prosentti, matkakorvauksista samoin, lomakorvauksista, apurahoista. Kaikesta sama prosentti.

Jos huomataan budjetin olevan reippaasti ylijäämäinen, lasketaan prosentin verran yleistä veroa – mutta sen sijaan että palautettaisiin veroja takaisin, käytetään se johonkin hyödylliseen, niin kuin vaikka terveyskuluihin, infrastruktuurin ylläpitoon. Pyrittäisiinkin siihen, että varastossa olisi mitä käyttää ilman että tarvitsee kirjanpidollisesti kikkailla sitä lisää parin vuoden viiveellä.

Liian yksinkertaista? Onhan se tietysti. Aivan liijjan iso muutos, pelottaisi moinen. Jatketaan hiekkalaatikkoleikkejä: "Otetaan 13% vaikka kaikesta semmoisesta joka sanoo pläk pläk, mutta vain 7% jos se on anilliininpunainen. Tämähän suosii rakenteellisesti köyhiä tehtaanomistajia joilla on eriparisukat eikä kovinkaan paljon kurjista hangessa nukkuvien elinajanodotetta."

Ei kommentteja: