keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Eettistä kanaa?

Tässä proteiinin suurkuluttajaksi siirryttyä on kaupassa tullut syynättyä safkapaketteja tarkemmalla sihdillä kuin ikinä. Miten sitä ennen onkin tullut lähestulkoon juostua aina hyllyvälit kun nykyään saa aikaa kulumaan huomattavan paljon ihan vain ravintopitoisuuksien selvittämiseen?

Vaan samalla alkavat heräillä – hui – eettiset kysymyksetkin. Ja niitähän on sitten moneen lähtöön.

Koitin löytää jotain infoa nyt netitse aiheesta "eettinen kanankasvatus". Ainoa tuottaja, joka pikaisesta hausta päätellen omalla eettisyydellään ylpeilee, on Kariniemi – niin kuin kaupassakin panin merkille, pakkauksen etiketistä. Harmi vain että fileepaketista päätellen kyseinen firma on HK:n alainen, ja kyseistä kirjainyhdistelmää olen jostain syystä pyrkinyt väistelemään jo vuosia.

"Eettinen karjankasvatuskaan" ei hakuna erityisen paljon osumia tarjoa, joten moiselle ei liene vielä kovin paljon kysyntää? Onko meillä kaikilla tapana katsoa lähinnä hintalappua, ja paeta sitten paikalta ajattelematta yhtään missä oloissa mitäkin on tuotettu?

En siis henkkohtaisesti voi yhtään rehvastella valveutuneisuudella, mutta tässä on... herännyt kysymyksiä. Mihin kaikkeen sitä pitäisikään kiinnittää huomiota?

Esimerkiksi tuokin Kariniemi, vaikka ainakin sivullaan kaikki näyttää hyvältä (tokikaan julkilausumat eivät aina vastaa todellisuutta, mutta... ainakin siis näyttää... hyvähköltä?), on asiallisen oloiselta kysymys-/vastauspalstaltaan löydettävissä semmoinen pieni klappi, että kanoille syötetään geenimanipuloitua soijaa, koska sitä nyt vain saa varmimmin (ylipäätään soijassa on sellainen vika, että valtaosa siitä on GM-matskua – mitä ei sitten turhaan kerrota kun se nyt vain on niin yleistä).

Ja geenimanipulointikin on viime aikoina alkanut herättää levottomuutta henkkohtaisten ribsien sisällä. Aiemmin ajattelin, että kehitys on kehitystä, ja GM lähinnä jalostuksen seuraava aste – vaan mitä tarkemmin tuotakin katsoo, näyttää sitä selkeämmin siltä, että ensinnäkään ei ihan tiedetä mitä tehdään, ja pidetään siis koko Tellusta koekenttänä, ja toiseksi kyseinen toiminta vaikuttaa kovasti ahneuden maksimoinnilta.

Joten jos Kariniemi on suurten tuottajien eettistä parhaimmistoa, miksi he eivät saman tien siivoa tuota peikkoa nurkistaan? Ei sen luulisi mahdotonta olevan?

Toki tässä lienee vaihtoehtona, jos haluaa kuluttajana siirtyä eettisemmälle linjalle, ruveta metsästämään luomutiloja, ja hankkia safkansa suoraan niiltä. Kauhea vaiva semmoisessa. Ei nykyihminen ole tottunut näkemään vaivaa... Tjaa, Pajuniemellä on näemmä luomua. Ei kanaa, mutta sikanautaa. Täältä päätellen muilla alan tuuttaajilla on eläinten oloista enintäänkin merkityksetöntä jargonia tarjolla – suurimmalla osalla ei edes sitä.

Ei kommentteja: