perjantai 26. marraskuuta 2010

Burning inspector

Mitähän palotarkastaja tekee? Tuleeko suurennuslasin kanssa ovelle ("Olen nyt käynyt salaa lämpökameralla tämän läpi ja tarkkaillut pari viikkoa herra omistajan käyttäytymismalleja vakoilulaitteilla.") ja syynää talon läpi vaitonaisesti hymisten? Vilkuilee talonomistajaa merkittävin syrjäsilmäyksin tuijotettuaan jotain yksityiskohtaa piinallisen pitkään? Puistelee huokaillen päätään nurkkia kolutessaan? Kuivaa vaivihkaa kyyneleitään ja mutisee jotain runkorakenteille? Viisi tuntia kestäneen yksityiskohtaisen tarkastelun jälkeen julistaa tuomionsa: tämä on joko purettava, tai sitten restauroitava uudestaan kokonaan.

Toivottavasti kyseessä on vähän vähemmän melodramaattinen tapahtuma. Joka tapauksessa pirautin juuri äsken ja kutsuin käymään, kun oli sellaisen lapun jo viikkoja sitten postilooraan laittanut. Minulla on rapiat kuukausi aikaa lavastaa tästä talosta vastuullisen omistajan mesta.

Tai ehkä kyseessä on huomattavasti ylimalkaisempi tarkastus? "Onko tämä palanut viime aikoina maan tasalle? Ei? Läpäisty! Tässä undulaattipinssi. Pidämme veepeekoontalolla gaalaillallisen Teidän kunniaxenne." Kaiken juhlahumun katkaisee vain kosteustarkastajan lappu postilaatikossa. Sitten maatumistarkastajan. Sitten ilmanvirtaus- ja metallurgiatarkastajan. Kaikkia sitä saakin talonomistaja kestittää.

...Mistä tulikin mieleen: onko palotarkastajille tapana tarjota kakkukahvit? Mitä paremmat tarjoomukset, sen varmempi läpäisyvarmuus? Palotarkastaja; kyseinen nimike herättää melkein yhtä paljon pelkoa kuin teeveelupatarkastaja. Klup.  
PeL 34 §:n mukaan palotarkastuksen tarkoituksena on ehkäistä ihmisille, omaisuudelle tai ympäristölle tulipaloista tai muista onnettomuuksista aiheutuvaa vaaraa. Palotarkastuksessa on valvottava, että rakennus tai rakennelma, sen ympäristö ja muut olosuhteet tarkastuskohteessa ovat turvalliset ja että kiinteistön omistaja tai haltija on varautunut onnettomuuksien ehkäisyyn, vahinkojen torjuntaan ja väestönsuojeluun säädöksissä ja määräyksissä vaaditulla tavalla.

Palotarkastuksessa tarkastetaan kiinteistön väestönsuoja* ja sen laitteiden toimivuus, sekä annetaan tarvittaessa tulipalojen ja muiden onnettomuuksien torjuntaa koskevaa neuvontaa.

---
*Väestönsuoja! Mistä mää nyssemmosen rempasen? Jos väittäisin tota maakellaria semmosex? Muuten palotarkastaja lykkää lapion käteen olohuoneessa ja sanoo että "siitäpä rupiat kaivammaa, poeka".

Ei kommentteja: