perjantai 1. lokakuuta 2010

Käytettävyyttä, applikaatioita ja unen valvontaa


...Tästä tulee vähän pidempi juttu kuin mitä oli alunperin tarkoitus. Jutun juoni menee jotakuinkin tätä rataa: 1) Eilen tuli postissa iPhone. 2) Hommasin siihen mm. Sleep Cycle -nimisen unenvalvonta-applikaation. 3) Koitin siirtää ensimmäisen yön tulokset tänne. 4) iPhonelle se ei sopinut. 5) Nappasin Nokialla edes jonkinmoisen kuvan diagrammista, jota en muuten koneelle saanut.

Käsittelen kunkin kohdan numeroituna seuraavassa: 1) Fööni siis tuli (tilattua), vaikka sille ei varsin mitään käyttöä ole, sikäli että tuo Nokia(n ei-kosketusnäyttöluuri) ajaa puhelimen virkaa sen vähän mitä nyt yleensä sellaista tarvitsen. Olen tämän aiemminkin todennut, mutta selvästikin olen Applen kohderiistaa suggeroitavimmasta päästä.

2) Kun varsinaisen luurin hommia kyseiselle laitteelle sangen vähän on tiedossa, voikin keskittyä AppStoren antiin – ja onpas siellä muuten tarjontaa. Kaikenlaisia kilkkeitä hirvestävä määrä. Elämä hallintaan appseilla! Hinnatkin on monesti alle euron, joten noita on (pettävän) heleppo tilailla.

Itse hommailin alkajaisiksi pari unenvalvonta-applikaatiota. Toinen (Sleep Talk) on sellainen, joka nauhoittaa jos satut pitämään unissasi meteliä (kuten – väittävät jotkut – allekirjoittanut tekee, ei erityisen verbaalisesti, mutta sitäkin äänekkäämmin), ja tuo aiemmin mainittu siis monitoroi unen syvyyttä.

Valitettavasti nämä eivät näemmä yht'aikaisesti näytä futaavan, joten aamulla tarkasteltavana oli vain nukkujan kääntyilyä seurannut diagrammi. Kuten tuosta kuvasta havaitaan, näyttää pientä kalibroitavaa olevan vielä edessä, tai sitten allekirjoittanut nukkuu melkoista ikiunta – ja päätellen siitä, että elävästi muistan kahdelta käyneeni... toimittamassa tärkeitä asioita... mihin vehkein ei ole millään lailla reagoinut... Ehkä kävin astraalipissalla?

3) Sittenpä ajattelin tehdä juuri sitä, mitä tässä edelliset kappaleet olen tehnyt, eli raportoida sydäntä lähellä sijaitsevista asioista. Kuten hämärästi saatamme tuosta kuvasta taasen arvata, siinä on nappi, jolla voi lähettää sähköpostina yön diagrammin.

4) ...paitsi että mitään postia ei tunnu perille tulevan, vaikka avasin triaalitilin MobileMehen. Myöskään bluetooth-yhteys ei onnistu MacBookiin tai iMaciin. Näillä näkymin siis kaikki, mitä iPhoneen päätyy, myös pysyy siellä.

Reilun viidentoista vuoden Applekäyttäjäkokemuksella en ole yhtään yllättynyt, että helpolla käytettävyydellään ylpeilevä yhtiö onnistuu jälleen kusaisemaan koivillensa. ...Enkä muuten ole sitten siitäkään yhtään yllättynyt, jos kukaan muu ei ole tähän ongelmaan törmännyt – minulla tuntuu olevan tietty karma.

5) Mutta siis tarvittiin Nokian apua edes jonkinmoisen kuvan saaamiseksi. Siinä kun vaikkapa bluetooth tuntuu Mäkkien kanssa toimivan niin kuin pitää. Skarpissa on tietysti vähän toivomisen varaa juuri tuossa kuvassa, mutta.
---
haamu klo1526: Njahans, MobileMe-ongelma oli kuin olikin mallia typo – joten erinäisiä tunteja myöhemmin sain vihroon postit kulkemaan (mutta bluetooth sitkeästi pysyy solmussa). Eniveis, tarkistellaanpa tätä nyt:

Went to bed / woke up: 0.13 / 8.16
Total time: 8h 02m
Analysis made by Sleep Cycle.
My sleep graph for the entire night:

Siinä on nimittäin melekosen sitkasta unta ollut, jos tuohon on luottaminen...

Niin, tuossahan siis on semmoinen herätysfunktio, että kun se seuraa unen vaiheita, se etsii herätykselle keveimmän unen hetken, ja pistää sitten herätyksen käyntiin. No, minä en herätykseen asti malttanut makoilla, eikähän tuo kyllä tuolla infolla mitään kevyestä unesta tiedä – mutta jatkamme harjoituksia...

2 kommenttia:

Katleena Kortesuo kirjoitti...

Nopeasti kommentoitakoon, että astraalipissa oli hieno ilmaus. Saanko käyttää sitä joskus?

Olïver Kaïma kirjoitti...

Tottahan toki, Katleena. Ja jos hallitsee itse metodin, on sekin vapaasti käytettävissä...