lauantai 10. heinäkuuta 2010

Elämän liukuhihnalla

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä – mutta ennen kuin pääsen kertomaan millaisia, pitää selvittää eräs määritelmällinen ödeema.

Jokainenhan tietää mikä on "liukuporras" – paitsi ehkä ne, jotka kerääntyvät kyseisen härvelin edustalle juoruamaan. Mutta mikä on se liukuva laite, jossa ei ole portaita? Joka siis kulkee tasaisena virtana kerroksesta toiseen. Liukuri? Liukkis? Liukero?

Hissivirma Koneen sivuilla puhutaan "liukukäytävästä", mutta sitä demonstroiva kuva on vaakatasossa kulkeva lentomatkustajia passivoiva vehkein, ja minä nyt jahtaan sitä mallia jossa päästään tasolta toiselle. Onko kukaan koskaan nimittänyt sitä miksikään?

Minä kutsun sitä nyt paremman puutteessa "liukuriksi". Siis, kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka jatkavat kävelyä liukurissa, ja niitä jotka jostain ihmeen syystä pysähtyvät niissä (– siinä se lattia hiljalleen mataa eteenpäin, ja näillä yksillä ei ilmeisesti ole mikään kiire mihinkään. Hyvin voi katsella tyhjin silmin ei-mihinkään ja odotella. "Joko ollaan perillä? Ihan kohta").

Tokihan näitä voi jakaa alaluokkiin. On ensinnäkin niitä, jotka ö) jäävät oikeaoppisesti seisomaan oikeaan laitaan jotta kävelyä jatkavat pääsevät kulkemaan, ja niitä jotka ä) tukkivat liikenteen seisoksimalla ihan miten sattuu.

Kävelijät sitten voidaan edellisten perusteella jakaa niihin, jotka å) kiltisti ja mukisematta jäävät seisomaan tupeksijoiden taakse vaikka mieli tekisi pysyä liikkeessä, z) hampaitaan kiristellen jäävät seisomaan, ehkäpä ihan tappituntumaan jotta "vihje" menisi perille, y) kohteliaasti pyytävät tilaa päästä jatkamaan liikettä, x) sanovat pahasti ja tunkevat läpi.

Tuota viimeistä lajia on sitten vielä vastassa ne, w) jotka suivaantuvat suivaantumisesta, eivätkä siksi anna tilaa. Sitten on tietysti ne, v) jotka kirjoittavat aiheesta yleisönosastoon (tai blogiin). Nämä saattavat olla kumpaa päälajia tahansa, ja mitä tahansa noista alaluokista. Tunteet joko 1) kuohuvat, tai sitten 0) eivät.

Epäilemättä joku tserlok houlms pystyy päättelemään ihmisten liukurikäyttäytymisestä koko heidän elämänsä – uransa ja perheen koon, syömiskäyttäytymisen vähintään. On se niin viksu.

Ei kommentteja: