maanantai 21. joulukuuta 2009

Aurinko manalassa

Tänään olisi järkevää viettää uuttavuotta, mutta valitettavasti kalenterintekijät eivät ole kysyneet minulta. Näemmä uusivuosi on ajoitettu tolkuttomaan kohtaansa erään nk. Jeesuksen ympärileikkaamisen kunniaksi. Parempaa syytä juhlimiselle olisikin vaikea keksiä.

Tänään joka tapauksessa Orionin vyö (joka tunnetaan myös nimellä Kolme kuningasta) on aamunkajeessa osoittanut kohdan, josta aurinko nousee vuoden alimmalle kohdalle. Toisenkin päivän kyseinen mollukka pysyttelee alamaissa, mutta nousee kolmantena päivänä kuolleista – minkä kunniaksi vietämme pääsiäistä kolme kuukautta myöhemmin.

Roomalaiset viettivät Sol Invictuksen päivää näihin aikoihin, ja Mithrallakin (ynnä ties kuinka monella muulla jumalolennolla) oli synttärit päivänä, joka nyrjähti kalenterijärjestelmää vaihtaessa hiukan ohi talvipäivänseisauksen.

Siinä vaiheessa oli jo tämä Jeesus kyynärpäineen vallannut tukevasti seimelleen tilan kaikkien muiden juhlien kuokkavieraana, joka rähjäsi muut jumalikot pihalle – oli heillä sama synttäri eli ei. Reilua. Mutta mitä muuta voi odottaa tyypiltä, joka asusteli lapsuutensa kylässä, jota ei ollut olemassa?

Roomalaisilla ylipäätään oli tapana tuoda kaikki alusmaidensa jumalat kotikonnuille, mikä antoi erinomaiset mahdollisuudet impata lopulta kaikki mahdollinen tähän ristinkulttiin sekavaksi vyyhdeksi, josta viimeinenkin tolkku katosi vuonna 325.

Mutta päivät alkavat pidentyä. Kesä tulee!

Ei kommentteja: