sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Ratio pois päältä

Kuvittelemme olevamme ylen rationaalisia olentoja. Silti tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että toimintamme on kaikkea muuta kuin järjellistä.
  • Syömme sitä enemmän, mitä enemmän värejä lautasellamme on. Värejä!
  • Mitä isompi lautanen, sen enemmän syömme.
Tai arjen toista laitaa: väitämme tekevämme ostoksemme järkiperustein. Emme tee.

Jos suoritatte "vertailukierrosta" löytääksenne (khihihi) parhaan hinta-laatusuhteen, palaatte lopulta ostoksille siihen ensimmäiseen visitoimaanne liikkeeseen*.

Jos myyjä toivottaa hyvää päivää tai muuten tervehtii, ostatte häneltä mieluummin kuin siltä tuppisuulta siellä jossain muualla. Ja jos myyjä tervehtiessään peräti koskettaa (kyllä! Suomessa tämä on toki melko uhkarohkeata...) nonchalantisti olkavarttanne, on kaupat käytännössä jo tehty.

Ja jos itse saatte kosketella ostosehdokasta, ostatte todennäköisemmin kuin vain katsoessanne.

Mitä pidempään myyntipuhe kestää, sen todennäköisempi on kauppaihan sama mitä tuubaa suusta tulvii. Paitsi tietysti jos asiakas kokee ettei saa suunvuoroa – mutta toisaalta useimmat meistä haluavat olla vietävissä.

Jos hyllyssä on valittavana kaksikymmentä tuotemerkkiä, siltä otetaan kyytiin vähemmän kamaa kuin viiden valikoimasta. Me muka haluamme enemmän vaihtoehtoja, mutta todellisuudessa haluamme suoriutua päivästämme niin, että emme joudu tekemään lainkaan valintoja.

Päätösten tekeminen on ehkä rasittavinta mitä voimme kuvitella, joten kaikki rationalisointimmekin perustuu oikeastaan... helppouden maksimointiin. Se, mikä tuntuu parhaalta, löytää tuekseen myös eniten "järkisyitä".
---
Ei, en minä ole yhtäkkiä ruvennut ajattelemaan itseäni monikossa kuin majesteetti. Koenpahan vain kuuluvani samaan tolvanoitten porukkaan kuin te muutkin (...Enhän minä kirjoittanut tuota alas?! Vedin juuri kävijäluvut viemäriin, vaikka loukkaukseni olikin [olevinaan {kääk! Enhän minä sentään tuota lisäystä kirjoittanut?!}] huumorisävytteinen...).

*Ostin juuri uuden auton – ikivanhan sellaisen. Se voi hajota koska tahansa täydellisesti, mutta ostin sen juurikin ensimmäisestä käymästäni liikkeestä. Kannattaa siis tarkkaan [khihihi] funtsia mihin liikkeeseen menee ensimmäiseksi.

Ei kommentteja: