keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Eiväthän ne edes istu siellä!

Epäilemättä moni Teistä on paljon paremmin asioista perillä, mutta jotenkin kuvittelen, että suuri enemmistö ei tiedä eduskuntatyöstä yhtikäs mitään – ja tuon otsikoksi sattuneen huudahduksen väitän totisesti, totisesti kuulleeni moneen otteeseen ihan reaalitodellisuudessa.

Minä en kansanedustajien duunista tiennyt hölkäsen pölähtämää, mutta nyt kun olen tuota parlamentakvaariota (= täysistuntojen livelähetykset) erinäisiä viikkoja seurannut, voin kertoa miksi otsikkomme huudahdus on ihan pielessä.
Sehän viittaa käsitykseen, jonka mukaan edustajat tulisivat aamulla pulpettiinsa ja poistuisivat iltapäivällä läksyjä tekemään. Vain liitutaulu puuttuu (mutta ehkä sellainen on joskus puhemiehen takana ollut... Sinne on ynnäilty viittaamalla annettuja ääniä jotka järjestäjiksi valitut ovat sitten välitunnilla käyneet pyyhkimässä pois...).
Ainakaan minulla ei ollut tajuntaa siitä, että täysistunnot järkätään ti & ke klo 14-, to klo 16- (jolloin ministereiltä voivat riviedustajat tivata sydämellään olevia huolia tunnin ajan) ja pe klo 13- eespäin – sinne ei siis tulla rähmät silmissä aamupuurolta notkumaan. Tämäkö ei kellekään Teistä ole millään tavalla uutta?

Näyttäisi aika monesti lipsuvan iltauutisten ohi tuo asioiden nuijiminen, paitsi perjantaina – jolloin hommat paketoidaan monesti vartissa. Ja maanantaisin ei istuskella salissa lain – mokomatkin lintsarit?

Joka tapauksessa pulinaa puolesta ja vastaan riittää monesti parista käsiteltävänä olevasta asiasta tunneiksi – ja loput, toisinaan kymmenet, kohdat nuijitaan sitten salamavauhdilla jatkokäsittelyihinsä.
Mutta edelleen tämä paikallaan istuminen: täysistunnoissa istuskelevat lähinnä ne, joilla ei satu mitään valiokuntaduunia olemaan. Näin ainakin oletan, vaikka olenkin vain observoimalla päästänyt itseni johtopäätöksiin.

Väki siis käy kääntymässä paikalla täysistunnon alkaessa, ja häipyvät sitten muualle hommiin jättäen paikalle kourallisen toimettomampia – ja niitä, joita liikuttavia aloitteita ollaan päiväjärjestyksen mukaan nuijimassa etunojaan. Ennen tuota iltapäiväistuntoa on moni raivannut paperiviidakkoa jo... niin, koulupäivän ajan.
Onkohan muuten joku tehnyt galluppia politiikan kiinnostavuudesta? Siitä, että onko asiat niin kuin kuvittelen: ketään ei yhtään kiinnosta eikä käytännöistä mitään tiedetä – vai päin vastoin niin, että kaikki tietävät varsin hyvin kaiken edustuksellisen demokratian proseduureista (sekä -molleista, ahhahaahaha!) ja tuhahtelevat tällekin kirjoitukselle tyrmistyneinä skribentin ignoranssista.

Ohoo, pikagoogeloinnilla löytyi sivusto, josta en ole koskaan kuullutkaan: kansanvalta.fi. Että on sivistyksessä ollut tuonkinmuotoinen aukko. Te muut käytte siellä tietysti päivittäin. "No, emme; me pidämme kansanvaltaa yllä, me kaikki muut... Kuka tämä moukka oikein on?"

Ei kommentteja: