perjantai 2. lokakuuta 2009

Savuton maa

Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa laatimassa tupakkalakia, jonka tavoitteena on tupakkatuotteiden käytön lopettaminen.
No, meikäläistähän tämä ei luonnollisestikaan taas tässä vaiheessa haittaa yhtään – vaan mahtaako olla hiukkaisen ylimitoitettu tavoite? Kieltolait eivät ennenkään ole varsin toimineet ihan tavoitteiden suuntaisesti – ja jos viidennes kansasta halutaan vierottaa rakkaasta tavastaan, ollaan inertian ytimessä...

Melko maltillisilla aloituksilla tosin ollaan lähdössä liikkeelle: alaikäisten varjelun maksimoinniksi tupakat pitää myydä tiskin alta kuin mitäkin jännittävää dekadenssia, kallisarvoista luxusmatskua, tavoittelemisen arvoista salaisuutta. Ostaminen varmaan lakkaa viimeistään siihen, ettei voi enää luntata pakkauksen nimeä, saati väriä – on pakko tietää mitä haluaa. Vähän pidemmälle vietävä harhautus olisi sellainen, että pakotettaisiin tupakkafirmat muuttamaan salaa tuotteidensa nimet – kukaan ei enää osaisi ostaa mitään!

Vaan se, mikä näissä pyrkimyksissä mättää ja pahasti, on nikotiinikorvaustuotteiden markkinoiden laajentaminen. Tämähän on ongelman lakaisua maton alle. Nimenomaan nikotiini on kaiken avain. Sen korvaustuotteet eivät auta eroonpääsyssä – ne ainoastaan pitkittävät addiktiota. Nikotiini on koukuttava aine. Sosiaalisetkin sauhuttelijat jäävät armotta kiikkumaan nimenomaan tuohon aineeseen, vaikka muuta pitävät tapanaan väittää.

...Jo kohta kymmenen vuotta on nikotiinittoman tupakkalajikkeen kehittämisestä. Kumma kyllä nikotiinitonta röökiä ei edelleenkään ole markkinoille tullut satunnaisia sauhuttelijoita tyydyttämään – sen sijaan itseään nikotiinia tungetaan yhä uusissa muodoissa koukuttamaan väkeä. Kohta sitä varmaan ruvetaan lisäämään elintarvikkeisiin, ihan vaan varmuuden vuoksi "tupakointia ehkäisevänä" toimenpiteenä.

Ei kommentteja: