lauantai 12. syyskuuta 2009

Temppu, ja miten se tehtiin

Dodii! Derren Brown siis "ennusti" oikein kaikki lottonumerot, ja eilen oli saarivaltiolaisilla tilaisuus nähdä miten temppu "tehtiin". Lainausmerkit siksi, että ensinnäkin "selitys" edellyttää aika fantastisia eksistenssioletuksia, ja toiseksi sen takia, että lottonumeroita ei voi ennustaa.

Mutta virallinen selitys liippaa juurikin sitä, mitä keskiviikkona aavistelin. Valitettavasti me rantaeurooppalaiset emme pääse katsomaan showta (muuten kuin välityspalvelinkikkailulla, ja siihen en ihan jaksa ryhtyä), eikä kukaan ole tuupannut nettiin koko jaksoa – ainoastaan torson, josta niukin naukin pääsee kärryille:

DB siis käytti 24 ihmistä, jotka alitajuisesti tuottivat oikean rivin. Automaattikirjoituksella tuotettujen numeroiden keskiarvoja laskeskeltiin... mutta lopullista riviä ei taidettu missään välissä näyttää – oletettavasti siksi, että se oli lopultakin jotain ihan muuta kuin oikea lottorivi.

Keskiviikkoinen veikkausvihjeeksi jättämäni kirjainyhdistelmä
CoWT:SJ oli (Eventsin mainospätkien inspiroimana takaperoinen) lyhennelmä James Surowieckin kirjasta The Wisdom of Crowds, eli Joukkojen viisaus, jonka sattumoisin tulin lukeneeksi jokin aika sitten.

Joukkojen viisaudessahan on kyse siitä, että jos otetaan vaikkapa nyt nuo 24 ihmistä, ja pyydetään heitä arvaamaan montako palloa on astiassa (jossa niitä on sen verran paljon, että laskeminen ei onnistu), heidän henkkohtaisten arvioidensa keskiarvo on oikea, tai ainakin hyvin lähellä oikeaa. DB on juuri tällaisen demonstraation tehnyt joskus aiemmin...

Joten oma, hivenen fantastinen veikkaukseni oli, että DB:lle olisi paikallinen veikkaustoimisto antanut luvan prosessoida kaikki ostetut lottorivit, joista hän olisi sitten poiminut kuusi veikatuinta. Tässä "teoriassa" mättää tietystikin se, että lottonumerot tulevat täysin satunnaisesti – mikä tahansa yhdistelmä on yhtä todennäköinen kuin mikä tahansa muukin – joten tuossa skenaariossa oltaisiin jonkin käsittämättömän lainalaisuuden äärellä.

Allaolevassa videossa on demonstroituna netissä eniten (kiukkuisten kommentoijien [voi noita tosikkoja]) kannatusta saanut teoria – joka saattaa hyvin olla oikea... mutta sitähän me emme koskaan saa tietää varmaksi:


Ei kommentteja: