sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Jeesmies

Katsoinpa tuon Carreyn leffan, jonka konsepti oli siis vielä simppelimpi kuin Laijörlaijörin. Miksi moisesta kirjoitan, eikös tuo nyt ole aivan siis heppoista viihdettä vailla minkään sortin substanssia? No, kyllä. Ja toisaalta.

Minulle ei oikeastaan koskaan käy niin, että leffaa katsoessani pyyhältäisi aivojeni autiuden läpi ajatus: "Tämä on ihan suoraan minun elämästäni", varsinkin kun kovasti koitan karttaa banaaleja ajatusmalleja. Varsinkaan biisinsanoituksista en koskaan ole sanonut noin – koska elämäni on aivan liian spesiaalia mahtuakseen muutamaan riviin? (Ei niin. *huok*).

Vaan siis Carreyn hahmo on leffan alussa tyyppi, joka sanoo aina kaikkeen "ei". Vaikka häntä kutsuttaisiin mihin, hän vain kököttää himassa ja katselee leffoja... Kun päählön elämän ankeus alkoi valjeta hälle, pelkään pahoin että tunsin deja-vun -omaisesti katsovani omaa elämääni.

Sitten päählö eräänlaisen herätyskokouksen jälkeen rupesi sanomaan kaikkeen "kyllä", ja edelleen kuvittelin katsovani omaa elämääni – vaikka vähän enemmän ääreen mentiin tuolla fiktion puolella... ja toisaalta ei.

Allekirjoittaneella on ollut jeesmies-hetkensä, ja ei-mies-hetket – enkä ole oikein koskaan löytänyt balanssia, kausiluontoisesti ollaan rimpuiltu laidoissa. Nyt juuri olen ei-mies -vaiheessa. Pitää saada aloite taas haltuun.

...Siinä vain on se ongelma, että lähtökohtaisesti olen täysin aloitekyvytön tyyppi. Sikäli on helpompi yksinkertaisesti hypätä muiden kelkkaan, mutta perinpohjaisena individualistina... ei kauan jaksa juosta muiden kehittämien herätteiden perässä. Duh.

Mietin siinä leffaa seuratessa, josko monikin olisi pätkän nähtyään ruvennut tarttumaan kaikkeen tarjottuun. En tiedä, mutta voisin kuvitella. Käsikirjoituksen on tehnyt joka tapauksessa tyyppi, joka nimenomaan toimi noin jonkin aikaa – kuinka paljon tuosta on filmille tarttunut, sitä en tiedä.

1 kommentti:

kasbach kirjoitti...

Olipas tämä harvinaisen päämäärätön kirjoitus. Ehkä olen kuitenkin toisaalta-ja-toisaalta-mies? Jaa-mies?
"Jaa-a, enpä tuota uskalla mennä veikkaamaan suuntaan tahi toiseen..."