keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Paavin kengät ja muuta

Stewart Lee ständuppaa (via) yhteiskunnan rakenteissa roikkuvasta ajattelunehkäisylaitoksesta, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä "uskonto" – ja siinä sivussa purkaa stand-upin mekaniikkaa. Mukana myös omituisia sketsejä:

Ja kun nyt paavi Ratzingeria satutaan sivuamaan, knoppi: ennen nykyistä tointaan kyseinen vt. Pietari oli erään tietyn Uskonopin kongregaation prefekti. Kyseinen instanssi on perustettu huolehtimaan uskonhygieniasta eli "oikeaoppisuudesta", ja sangen perinteikäs historia sillä onkin: ennen paria loiventavaa nimenvaihtoa pulju tunnettiin nimellä inkvisitio.

...Mistä tuli vielä mieleen tämä brittiläinen sarja: Ilmestyksiä, jossa on otettu käyttöön vanha kunnon manaaja-teema, joka kivasti vastaa nykyhektiseen groteskintarpeeseen, ja siinä sivussa upottaa meitä vähän syvemmälle siihen lapselliseen ajatusmalliin, jossa henkivallat tosiaan ovat olemassa, ja meistä jokaisesta kamppailemassa erikseen arkaaisen verisellä meinigillä – jossa kaikkivaltias jumala on niin avuton ja laiska, että pappien tehtäväksi jää poistaa pahaa demoni kerrallaan maailmasta. Miksikähän minä tuotakin seuraan?

Ei kommentteja: