lauantai 27. joulukuuta 2008

Mielen mekaniikkaa

Ja sitten hypätään yltiöpositiiviselle linjalle. Tämän luennon mielenhallinnasta pitää hihittelevä hippitohtori (kuvaus ei ole nyt ihan eksakti, mutta kyynikon mielestä tyyppi on varmasti rasittavan hyväntuulinen...) Joe Marshalla, joka on kirjoittanut kirjan Restlessness (jota en ole lukenut kun en ole sattunut törmäämään), ja joka näissä kahdessa parituntisessa sessiossa kertoo siitä, miten mieli toimii.

Tiesittekö, että päidemme sisällä käydään 50 000 dialogia päivittäin? Näistä dialogeista 95% on tiedostamattomia, ja (muistaakseni) neljä viidestä on negatiivisia tai rajoittavia. Marshallalla on esittää meille empiirinen testi (jonka itse kukin voi tyypätä jonkun toisen kanssa) siitä, miten negatiiviset ajatukset heikentävät, ja positiiviset vahvistavat – ihan fyysisesti – riippumatta siitä, onko ajatukset suunnattu muihin vai itseen.

Hän kertoo opitusta avuttomuudesta ja luonnollisestikin siitä, miten moisesta pääsee ulos. Jälkimmäisessä pätkässä on jonkin verran toistoa edellisestä, joten näitä ei kannattane putkeen katsoa, vaikka kertaus onkin opintojen äiti. Itse katsoin ensimmäisen pätkän jokunen päivä sitten, ja jälkimmäisen tänään.

Onko tämä huuhaata? Päätelköön kukin tykönään – minä jälleen uskon kaiken mitä lehteriltä sanotaan.

toinen osa:

Paremmalla resoluutiolla täältä. Käsittääkseni näitä on vielä neljä tulossa, mutta kuukauden välein, joten kaikkea aikaansa ei kannattane käyttää odotteluun...

Ei kommentteja: