torstai 25. joulukuuta 2008

Mayan majix


Aivojumppaa, anyone? Tässä mielenkiintoinen luento (johon liittyy tuo viereinen kuva, klikkaamalla isommaksi): maya-kalenterin tyhjentävä selitys – Ian Lungold* on selkeästi nähnyt vaivaa maailmanselitysmallinsa rakentamiseksi, ja henkkohtaisesti olen ihan valmis uskomaan sen (Minähän uskon mitä vain... paitsi neitseelliseen syntymään, kolmiyhteiseen "jumalaan" ja sen semmoisiin huuhaajuttuihin).

Lyhennelmä niille, jotka haluavat tietää mistä on kyse ennen kuin rupeavat katsomaan kaikki 18 osaa putkeen: Tzolkin, tuo kyseinen maya-kalenteri, ei ole kalenteri siinä mielessä kuin arkeamme tahdittava almanakka. Tzolkin on tietoisuuden kehityksen yhä nopeutuva aikataulu, jonka alkupiste on alkuräjähdys, ja jonka mukaan olemme tosiaan loppuvaiheilla – mutta apokalyptiset näkymät eivät odota meitä (paitsi jos sattuu olemaan sitä mieltä että mikään ei saisi muuttua...). Tietoisuuden kehitys se vain yhäti nopeutuu, lopulta sellaiseen tuiskeeseen jossa aika menettää merkityksensä.

Kun vielä viime vuosituhannella suuret kehitysharppaukset tapahtuivat kahdenkymmenen vuoden välein, nykyään niitä tapahtuu vuosittain, ja kun jokainen sykli on 20 kertaa edellistä nopeampi, on parin vuoden päästä käynnistyvä sykli jo niin nopea, että ihmisjärki ei pysy kelkassa – mutta intuitio pysyy, koska... Annetaan Lungoldin selittää:

---
*Video on vuodelta 2005, samalta vuodelta jonka loppupuolella Lungold kuoli käsittääkseni syöpään (mitä kuvamatskusta ei kyllä heti osaisi odottaa) – mutta samaa työmaata on kolunnut myös naapurimaamme Carl J. Calleman.

Ei kommentteja: