lauantai 15. marraskuuta 2008

"Syövät meidän katteen, prkl!"

Lidl on Solnassa päätynyt myrkyttämään roskikseen heittämiään ruokia. Ihan vähän vastuutonta, jos minulta kysytään.

Yhteiskunnassa on liudalti ihmisiä, joiden varat eivät riitä kunnolla elämiseen – ja vaikka tuolla keskustelupalstoilla näemmä ahkerasti leimataan kaikki roskiksia dyykkaavat pultsareiksi, näin ei suinkaan ole. Alkoholi ja vähävaraisuus eivät kulje käsikynkkää läheskään aina. Jos et satu henkilökohtaisesti tuntemaan roskiksia hyödyntäviä, et voi tietää millaisia he ovat – köyhät kun ovat yksilöitä siinä kuin rikkaatkin. Ihmisillä on taipumusta heilua leimakirveiden kanssa ilman holttia.

Motiivi Solnassa harrastetulle ihmishenkiä vaarantavalle toiminnalle (niin, eihän se ihan fataalia myrkkyä ollut, mutta ei "syövyttävä" terveelliseltäkään kuulosta...) jää uutisessa vähän pimentoon – kodittomien karkottamisesta puhutaan, mutta onko tuo ollut varsinainen motiivi? Lakkaako köyhyys olemasta yhteiskunnallinen ongelma, jos laittaa silmät kiinni?

Onko roskia levitelty safkan tonkimisen ohella, niin kuin tuolla keskustelupalstalla eräät kallistuvat katsomaan – vai halutaanko vain, että kukaan ei vahingossakaan pääse hyötymään sellaisesta jota ei voitolla saa myydä? Jos korporaatio ei hyödy, ei kukaan saa myöskään pysytellä hengissä vanhoilla safkoilla?

Millainen on yhteiskunta, jossa "laitapuolen kulkijat" halutaan myrkyttää pois katukuvasta – ja jossa monen mielestä toiminta on vieläpä ihan kannatettavaa: "Pysyvätpähän poissa silmistä"? Myrkyttää? Kas kun ei ampua: haulikot myyjille, ja provikat jokaisesta listitystä dyykkarista? Vuoden päästä voidaan otsikoida: "Köyhyys on kadonnut maastamme täysin"?

Jos Freudia halutaan lainata: roskiaan varjelevat yritykset ovat juuttuneet anaaliseen vaiheeseen kehityksessään – eli siihen lapsuuden periodiin, jossa oma kakka näyttää säilyttämisen arvoiselta aarteelta, lahjalta äidille. Nythän nostetun älämölön ansiosta Solnassakin tyydytään lukitsemaan roskat piiloon, ettei kukaan vain pääse noita kallisarvoisia kultahippuja hypistelemään – paitsi valtuutetut kuljetusoperaattorit, jotka vievät aarteet salaiseen paikkaan, jossa lokit niitä vartioivat. Kyllähän roskiksilla on aina ollut kovasti vetovoimaa, niiden paikkeilla hengaaminen kun nostaa statusta ohikulkijoiden silmissä...

No, en ole edelleenkään yhtään kertaa käynyt Lidlissä, enkä aio yhäkään käydä. Sen verran arveluttavaa toimintaa kyseinen ketju on harrastanut.

3 kommenttia:

Burana kirjoitti...

Ja makkarakansa kommentoi "soon ihan oikein" keskustelupastoilla. Proud of my heritage!So, oh so proud.

kasbach kirjoitti...

Kyllä, köyhät kyykkyyn vaan – tulee kaikille parempi mieli... Myös köyhille, kunhan tajuavat rasittavansa hyvin toimeentulevien näkökenttää olemassaolollaan. Eli kuten moni tässä kohtaa terävänä tokaisee: "Menisivät töihin, saatana!"*Huokaus*

Inor kirjoitti...

Ja kyykkyyn myös tiedostavat opiskelijat. Ilmaisia ruokia ei ole.
Aina oon veroni maksanut ja hedelmät MYÖS...Voi, Jeesus ja HareKrisna.