sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Pentele


Katsoin leffan, jota en tiennyt Spielbergin tehneenkään – Pahan vallassa(ko se nyt oli). Halloweenin aikaan on näemmä lykätty kauhuleffoja (pyhimysten viihdyttämiseksi, epäilemättä) aimo liuta, ja samoihin aikoihin Spielbergin kanssa päällekkäin tuli Manaaja, mutta johan se on nähty.

Vaikka Pahan vallassa on ikäkausitoveri Manaajan ja Rosemaryn ja Ennustuksen kanssa, ei muuten kyllä ihan samalle tasolle päästä. Semmoinen harjoitelmahan tuo oli, eikä kerronta ollut vielä ihan hallussa. Mahtoiko sitten Poltergeistissa jo olla – en tiedä kun en ole jostain syystä sitäkään nähnyt. Mutta ydinperhetematiikka löytyi jo tuossa toisessa leffassaan.

Harmillisesti Steven jätti hienon kuvansa naapurin vanhasta viisaasta räikeässä vastavalossa hyödyntämättä. Ihan ehdottomasti tuosta tyypistä olisi pitänyt tehdä pelsepuupi itse, oltaisiin saatu juttu pois jengoilta kivasti. Mutta hauskaa on se, että riivattu vekara oli nimeltään Stevie – ei suinkaan omaelämäkerrallisesta leffasta ole kyse? [...vai lieneekö tässä naljailun mahdollisuudessa syy siihen, ettei kyseistä leffaa ole sittemmin isommin markkinoitu?]

Mutta se, mikä pisti silmään, oli suomennoksen käännös sanasta pentacle. Suomennoksessa puhuttiin jatkuvasti pentagrammeista, vaikka koko leffassa ei ainuttakaan pentagrammia näkynyt. Heti ensimmäisessä kohdassa, jossa asiasta mainittiin, kiinnitin huomion kuvioon, jossa oli kuusi kulmaa viiden sijasta, hexagrammi siis. Ei kai Spielberg voinut olla nuorna miesnä niin sivistymätön, että tekisi noin alkeellisen kämmin? Tottahan seiskeetluvulla oltiin vähän vähemmän valveutuneita, mutta kuitenkin...

Höristelin korviani jatkossa, ja käytetty sana oli tosiaan pentacle – jolla ei ole viisikulman kanssa juuri mitään tekemistä. Sanan etymologia ei ole ilmeisesti lainkaan tiedossa, mutta kreikan viitonen pente ei tunnu olevan kantasanana. Pentaakkeli on amuletti, jonka olennainen piirre on ympyrä – jonka sisällä voi olla vaikka mitä kuviota – jolla on ties mitä käyttötarkoituksia. ...Jos siis sattuu uskomaan henkimaailman hommeleihin.

Ei kommentteja: