torstai 30. lokakuuta 2008

Sähköääni

Kovasti vastahankaa olen ollut huomaavinani, mitä sähköiseen äänestämiseen tulee. Itsehän en edelleenkään käynyt äänestämässä – koska sillä tavalla nyt vain ei mihinkään vaikuteta – joten en myöskään päässyt kokeilemaan uutta hienoa systeemiä* – vaikka eipä täällä pöndellä sellaista olisi muutenkaan päässyt näpelöimään.

Jos joskus löydän ehdokkaan, jolle haluan jostain syystä ääneni antaa, voin antaa sen sitten kun pääsen tekemään sen netitse. Tähänhän taitaa mennä muutama vuosisata, kun vastarannankiiskeillä – joita tuntuu olevan valtaosa – on refleksinä maalailla kauhukuvia manipuloiduista tuloksista.

Ihan kuin tulokset eivät tässä nykyisessä järjestelmässä olisi valmiiksi manipuloituja. Olenko joskus tullut pamisseeksi puolueiden epäreilusta etulyöntiasemasta? Olen vissiin. Paperilappujen laskennan hakkeroinnista en ole tainnut jaksaa mitään sanoa. Tai sidosryhmäpaineen.

Aika jännää, että tässä laman kurimuksessa nimenomaan Kokoomus – tuo suossa paraikaa rämpivän kapitalismin, ulkoistamisen ja tehostamisen airut – kasvattaa äänisaalistaan. Minusta se kertoo siitä, että vaihtoehtoja ei todellisuudessa ole – ja siitä, että medianäkyvyys ja mainostaminen tekevät ihmisten päätökset.

Mutta eräät ovat huolissaan mielikuvitushakkereista, jotka ehkä saattaisivat vaikuttaa äänestystuloksiin – ja siksi jarruttavat kehitystä viimeiseen hengenvetoon, kuten aina.

Ai niin, en minä netitsekään kellekään ääntäni anna. Äänestän sitten kun pääsen oikeasti vaikuttamaan: kun äänestetään asioista eikä puolueväritetyistä pärstäkertoimista. Ei taida tapahtua meikäläisen elinaikana.
---
*Tiesittekö muuten, että sana "systeemi" tulee latinasta: Rooman aikaan sillä tarkoitettiin viemärijärjestelmää. Hihihi, yäk.

2 kommenttia:

Rita kirjoitti...

En minäkään äänestämällä vaikuttamiseen pahemmin usko. Äänestin vihreitä, ehkä se vaikuttaa hippusen, mutta en tiedä. Olen vähän vihreä näissä politiikka-asioissa :)

Systeemi - heh. Englanniksi ihmisessä on systeemiä esim. verenkierto; our blood system. Aika kuvaavaa tuon sinun tarjoamasi tieto taustana. En tiennyt.

Olïver Kaïma kirjoitti...

...tämä systeemi-info kuuluu jälleen sarjaan "muistelen kuulleeni mutten turhaan tarkista pitääkö muistikuva paikkaansa". Pakkohan sen on totta olla; en kai minä niin hajapää voi olla että ihan itse keksisin ja sitten väittäisin faktaksi...