perjantai 31. lokakuuta 2008

Pyhiä ja ennusteita

Jipii, huomenna on taas yksi noista suosikkipäivistäni: maailma pysäytetään koska katolinen kirkko on aikanaan niin päättänyt. "Pyhimysten" vuoksi pistetään kaupat kiinni (paitsi huoltoasemien kaupat koska ne eivät ole kauppoja vaan pyhiinvaelluskohteita joihin kansa ryysii toisiaan tallomaan aina pyhäpäivinä ja katselemaan puolityhjiä hyllyjä) ja vaikeutetaan ihmisten elämää vaihtamalla joukkoliikenne kulkemaan eri tavalla kuin yleensä. Jesh! Ai että. No, huomasin sentään asian etukäteen kalenterista – enkä vasta kaupan ovella, kuten yleensä.

"Pyhimykset"hän ovat ihan tavallisia, joskin kuolleita, ihmisiä (sikäli kuin todella olivat edes olemassa eivätkä vain jotain kylien legendoja), jotka katolinen kirkko on joskus kaikessa byrokraattisessa viisaudessaan nostanut jalustalle. Näille mielikuvitushahmoiksi ylennetyille ripoteltiin aikanaan ihan omia pyhäpäiviä niin paljon, että jatkuvasti saatiin juhlia ja nöyristellä uskomattomien urotekojen ansiosta. Kun jatkuvasti katkaistaan arki pyhittelyn takia, pysyy kansa mukavasti nyrkin ja alttarin välissä, ihan huomaamattaan.

Alunperinhän näillä paikkeilla sijaitsi kekri, jota vietettiin sadonkorjuun päättymisen juhlana. Pelottavat kekripukit kiersivät ympäri kyliä, ja toisaalta kekripukkeja (ei niitä kiertäviä, vaan ihan semmoisia ei-eläviä) myös poltettiin. Oletettavasti vedettiin kännit – ja sikälihän perinteitä varmaan pidetään huomennakin yllä.

---

Jaa, että ameriikoissa vihdoin päättyy tuo vuoden pari kestänyt paskanjauhannan karnevaali? Minä ennustan: McCain valitaan presidentiksi tiukan ääntenlaskennan päätteeksi. Hän ei tosin saa enemmän ääniä, mutta valitaan kuitenkin.

Miksikö näin? McCainillä on harmaat hiukset, Obamalla ei. McCain on valkoinen, Obama ei. Obaman keskimmäinen nimi vivahtaa pelottavien arabien suuntaan, McCainin varmaankaan ei. McCain on konservatiivisempi ja siis turvallisempi vaihtoehto, siis kampanjansa puolesta – siis niille jotka todellisuudessa asioista päättävät.

Voin olla tietysti väärässäkin, kerrankos sitä – mutta onko sillä sitten jotain merkitystä kumpi valitaan? Ei. Maassa on 300 miljoonaa (300 000 000) ihmistä, ja pressaa äänestetään kahden (2) ehdokkaan väliltä. Kahden. Kaksi vaihtoehtoa! On siinä runsaudenpulaa, jumalauta.

2 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Luulisin että pyhäinpäivää vietetään Suomessa vainajien muistamiseksi. Eräs ystäväni jonka äiti kuoli elokuussa on menossa isänsä ja sisarustensa kanssa tänään hautausmaalle. Semmoisena tämä päivä puolustaa paikkaansa kalenterissa.

Pyhimyksistä ei keskiverto suomalainen taida paljon ymmärtää, mutta monikulttuurisuuden nimissä Suomi tarjotkoon mahdollisuuden vähemmistöillekin.

Kaupat on kiinni. Kai muistit ostaa ruokaa :)

Olïver Kaïma kirjoitti...

Vainajien muistopäivä, juu. Mutta pyhäinpäivän nimellä se kulkee, ja juuri tässä kohtaa se on siksi, että kirkko lykkäsi pyhimysten päivän tähän – vallatakseen kekrin paikan itselleen ja sumentaakseen paikalliset perinteet unholaan oman brändinsä tieltä.

Sehän on tavallaan perisuomalaista, että vietetään vainajien muistopäivää – esivanhemmat ja kuolleet sukulaiset kun olivat kovasti tärkeitä silloin vanhan maailman aikaan. Mutta vietetään sitten vainajien muistopäivää, eikä mielikuvitushahmojen päivää. Ja tarvitseeko sen takia maailma pysäyttää?

Safkaa on sentään, tällä kertaa...