sunnuntai 10. elokuuta 2008

Toisinkatsojat

Viime aikoina olen syventynyt (taas, jälleen, yhä vaan) selvittelemään aina niin antoisia salaliittoteorioita. Lukijan mielestä Kasbachin jutut saattavat jatkossa olla siis vähän viuh ja vauh - Olïver Kaïma on tullut hulluksi, kenties, jos ei sitä sattunut jo valmiiksi olemaan.

Olen aina tykännyt katsella asioita vähän eri vinkkeleistä kuin mitä viralliset totuudet antaisivat odottaa, koska maailma on tuntunut kyökkirealismin kantilta ylen tylsän näköiseltä. Auto, talo, työpaikka ja avioliitto. Eläkkeellä sitten voidaan lastenlapsia hämmentää kryptisen mitäänsanomattomilla vanhan kansan hokemilla. "Kuluu aika aatellessa, päivä päätä käännellessä. Heh heh." Dementia, sillä. Jostain sukujyrkkämästä horisee, kun saattokodista ruvetaan puhumaan.

Salaliittoteoriat ovat nimenomaan teorioita. En yleensäkään usko mitään mitä en varmasti todeksi tiedä, mutta näiden tiltattujen todellisuuksien katsominen ei liene kenellekään pahitteeksi. Moni mieluummin pitää maailmansa yksinkertaisena ja helposti omaksuttavana - mikä kummasti ajaa paremmin perillä olevien tarkoitusperiä, jos annos "vainoharhaa" sallitaan. Kirjoitin sanan lainausmerkkeihin, koska.

On paljon asioita joista emme tiedä mitään, vaikka suosikkiohjelmamme sattuisivatkin olemaan ne dokumentit ja ajankohtaisohjelmat. Maailma on täynnä triviaa; emme koskaan ehdi ahmia kaikkea - mutta infoholistina teen parhaani. Kaikesta pitää ymmärtää kaikki, myös ja varsinkin suuret linjat. Silloin liikutaan alueella, jossa pitää myös kyseenalaistaa ihan kaikki, varsinkin "itsestäänselvyydet".

Erityisen okkulttiselta ei vaikuta monenkaan mielestä vaikkapa puoluetukien kyseenalaistaminen. Itsestäänselvästi (sic) niitä tarvitaan - täytyy pitää tätä itseään ruokkivaa myllyä, joka pitää huolen siitä, että valta pysyy yksissä ja samoissa käsissä, käynnissä. D´Hondtin ääntenlasku omalta osaltaan pönkittää samaista ikiliikkujaa. Eikä siinä mitään. Kaikkihan tietävät tämän! ...mutta mitään ei nähdä tarpeelliseksi tehdä epäkohtien oikaisemiseksi. Epäkohtien? Minkä epäkohtien? Mitä tuolle muka* voi tehdä? "Ainoa tapa vaikuttaa on äänestää neljän/kuuden vuoden välein." Äänestämällä annat valtakirjan puolueille, jotka jatkavat samaa rataa kuin ennenkin.

"Okkulttinen" sanana kuulostaa monen mielestä mystiseltä, ehkä pelottavaltakin. Ulkokieliset sanat monesti vaikuttavat niin. Suomennettunakin sana tuntuu lähinnä... salaliittoteoreetikkojen vainoharhalta. Salattu? Kätketty? Ja väite, että okkulttiset, eli esoteeriset, salaisuudet ovat koko ajan kenen tahansa nähtävissä, tuntuu varmaan pahemman luokan loukkaukselta älykkyyttä kohtaan? Kukaan ei halua kuulla olevansa idiootti, ja pienetkin vihjaukset siihen suuntaan sulkee korvat. Kuinka kätevää.

Meidät on rakennettu - ja tähän liittyy muutamakin kirjaimellinen teoria - niin, että haluamme tuudittautua viihdetulvaan ja uskoa sen, mitä lapsuudessa on maailman "todellisesta" luonteesta opetettu. Kuten hyvin tiedämme (sic [sac]), parhaat sotilaat saadaan lapsista. Eivät kyseenalaista mitään, uskovat mitä tahansa. Ovat valmiit kuolemaan koska kuvittelevat elävänsä ikuisesti; ovat valmiit uhraamaan itsensä ja omistautuvat sille joka aukottomimman auktoriteetin pystyy esittämään - ja se auktoriteetti löytyy toistosta: sata kertaa lausuttu valhe on totuus, ja tuhannesti toistettua "totuutta" kyseenalaistavat herättävät raivokkaan vastarinnan, ignoroinnin ja mustamaalaamisen. On siirrytty järjen tasolta tunteen tasolle. Ihmisaivot ovat vielä aikuisuuden kynnyksellä niin keskeneräiset, että me emme todellakaan tajua tekojemme seurauksien painoarvoa, emmekä ymmärrä tästä maailmasta yhtikäs mitään. Mitä vanhemmaksi tulee, sen selvemmin tämän tajuaa. Valitettavasti moni tosin viimeistään kaksikymppisenä mielellään kuvittelee tietävänsä kaiken.

Joten toistan: paikallaan on kyseenalaistaa kaikki - myös salaliittoteoriat (mutta sehän tapahtuu ihan automaattisesti...). Mikään, mitä et omakohtaisesti tiedä, ei ole faktaa. Sana "tietää" tulee tien kulkemisesta. Jos et ole kulkenut tuota tietä, et tiedä siitä mitään. Moni GPS:n kanssa liikkuva tietää, että siihen luottaen ei välttämättä löydä perille.

Postauksen mitta alkaa olla täynnä, enkä ole päässyt oikeastaan edes alkuun; olkoon tämä jonkin sortin apologia** tuleville jutuille. Lisäksi tajuan nakertavani kummasti "asiallisten" postausteni painoarvoa tässä samalla. Ehkä siirrän ne - näyttelijäntyön ohjeet mm. (eivätkö vaikutakin epäilyttäviltä tämän kirjoituksen jälkeen, viimeistään?) - omiin blogeihinsa, ettei täysjärkisempien kompassi mene sekaisin.
---
*Muka [muka] ~ erityisen tehokas teilausväline.
**Etkö tiedä mitä "apologia" tarkoittaa? Opiskele kieltä - maailma pyörii sanojen voimalla.

Ei kommentteja: