lauantai 12. huhtikuuta 2008

Miksi korjata jotain mikä ei ole rikki?

Silloin kun olin lehtihommissa, minulle tuotiin sekaantaitettavaksi pitkä teksti, jossa oli varmastikin puolensataa kertaa sana "tutkistella" moninaisissa taivutusmuodoissaan. Koska minussa on aimo annos besserwisseriä, olin pätevyyttäni tietävinäni, että sana oikeesti on "tutkiskella". Näin ollen, suurta tunnollisuutta ja erinomaista pätevyyttä tuntien, korjasin jokaisen vastaantulleen sanan.

Nykyään tiedän tehneeni turhaa työtä - molemmat versiot ovat oikein* - mutta silloin kerroin kirjoittajallekin miten asiat oikeesti tämän kyseisen sanan suhteen mielestäni olivat, ja siis tein sen jumalattoman duunin sanojen metsästämiseksi ja korjaamiseksi.

Tänään luin Extrasta lauseen, joka pysäytti maailmani - vähän eri vinkkelistä, mutta pilkunviilaushammasta vihlaisten kuitenkin - jälleen: "Eräänlaisia tarinoita kuulee joka päivä." Olen melko lailla varma, että jotain tulkintaa on tullut äänihuulten ja latomon väliin. Että jonkin muljauksen vuoksi arkinen lausahdus: "Erilaisia tarinoita kuulee joka päivä" on muuntautunut omituiseksi. Minkä takia kukaan sanoisi "eräänlaisia" tarinoita? Mitä ovat eräänlaiset tarinat? Onko niissä huono draaman kaari? Epäuskottavia käänteitä? Liian proosallinen juoni?

...Ja mitä näillä mitättömillä detaljeilla on merkitystä, oikeassa maailmassa? Minkä takia niihin pitää puuttua, ja millaisia ovat ne säntillisyyttään harmaakasvoiset hahmot (onhan meitä useampia?) joiden täytyy tarrautua näihin perin olemattomiin katastrofeihin? Miksi me (enhän ole ainoa, enhän?) kiristelemme hampaitamme varsinkin aina kun joku alkaa tekemään jotain...? (Argh! Rupeaa tekemään! Alkaa tehdä! Tämä opetettiin jo ala-asteella! ...Missä ne rauhottavat on (...rauhoittavat?)?

Niin. Toiset meistä elää (elävät!) kirjainten täyttämässä viidakossa, jota pitää tarhuroida (onko tuo sana?) pysyäkseen järjissään.

Tai edes luullakseen, että on. Vaikka elämä onkin silkkaa helvettiä - kun ei ne muut osaa. (Eikä itsekään jos jää tutkis... augh!)
---
*tautologian suhteen olisi ehkä ollut huomautettavaa, vaan uudelleenkirjoittaminen ei kuulunut siinä toimenkuvaan

Ei kommentteja: